Ο Ιταλός αντισυνταγματάρχης Τζιανφράνκο Πάγκλια, σύμβουλος του Υπουργού Άμυνας, Γκουίντο Κροσέτο, απευθυνόμενος στα στρατεύματα που εμπλέκονται στο Κοσσυφοπέδιο με την ευκαιρία της επίσκεψής του στο «Villaggio Italia», έδρα της Περιφερειακής Δυτικής Διοίκησης, σε διήμερη εκδήλωση που διοργανώθηκε υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, έχοντας δίπλα του τον συνταγματάρχη Ρόκο Μούντο, διοικητή της Περιφερειακής Διοίκησης Δύσης, επιβεβαίωσε πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο αυτή τη στιγμή και μόνο φαινομενικά σταθερή, λέγοντας: «Εμείς οι Ιταλοί καταφέραμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των τοπικών πληθυσμών, γιατί διασφαλίζουμε την αμεροληψία και είμαστε κοντά σε όλες τις κοινότητες. Αυτή η μέθοδος μας επιτρέπει να διατηρήσουμε τη σταθερότητα στον τομέα της ευθύνης μας».
Η Ιταλική επίσκεψη στο ιταλικό απόσπασμα συνέπεσε με την εγκατάσταση στο τιμόνι της KFOR, της ΝΑΤΟϊκής Δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο, του στρατηγού Ενρίκο Μπαρνουάνι, ο οποίος αντικατέστησε τον Τούρκο ομόλογό του Οζκάν Ουλουτάς.
Ο Μπαρντουάνι είναι ο 14ος Ιταλός στρατηγός στη διοίκηση της αποστολής του ΝΑΤΟ και ο 29ος επικεφαλής της KFOR. Η Δύναμη του ΝΑΤΟ, η οποία βρίσκεται στο Κοσσυφοπέδιο από το τέλος της σύγκρουσης του 1999, ενεργεί ως τρίτος φορέας ασφαλείας σε συντονισμό με την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου και την EULEX, την αποστολή της ΕΕ για το κράτος δικαίου. Σήμερα η αποστολή της KFOR αποτελείται από περισσότερους από 4.600 στρατιώτες 29 χωρών, με το Ιταλικό σώμα να είναι το μεγαλύτερο.
Να σημειωθεί ότι η Πρίστινα προχώρησε σε άρση του μέτρου που είχε επιβάλλει στην εισαγωγή Σερβικών προϊόντων.
Τα φορτηγά που μεταφέρουν προϊόντα από τη Σερβία στο Κόσοβο, περνάνε μόνο από τη συνοριακή διάβαση Merdare, όπου υπάρχει ο κατάλληλος τεχνικός εξοπλισμός για τον έλεγχο του φορτίου.
Η απαγόρευση εισαγωγής Σερβικών προϊόντων είχε ληφθεί ως απάντηση στη σύλληψη τριών Κοσοβάρων συνοριοφυλάκων από τη σερβική αστυνομία, τον Ιούνιο του 2023. Η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι με τα φορτηγά που μετέφεραν σερβικά προϊόντα γινόταν και διακίνηση όπλων. Το εμπάργκο έπληξε κυρίως τις περιοχές όπου η πλειονότητα του πληθυσμού είναι Σέρβοι. Υπολογίζεται ότι η ζημιά που υπέστη η σερβική οικονομία ανήλθε σε τριακόσια εκατομμύρια ευρώ.
Την άρση του μέτρου ζήτησε η ΕΕ επισημαίνοντας ότι το Κόσοβο παραβιάζει την συνθήκη CEFTA για το ελεύθερο εμπόριο. Η Γερμανία μάλιστα απείλησε πρόσφατα την Πρίστινα ότι το Κόσοβο δεν θα κληθεί να συμμετάσχει στην σύνοδο Διαδικασίας του Βερολίνου, εάν δεν άρει το εμπάργκο εισαγωγής σερβικών προϊόντων.
ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ
ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ
euronews
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου