Το διεθνές σκάνδαλο με τα τοξικά απόβλητα που προκάλεσε η Αλβανία στην Ταϊλάνδη, αποκαλύπτει ένα ακόμα πιο σοβαρό ζήτημα. Tην κατάρρευση του κράτους και την εκτεταμένη διαφθορά που διαπερνά τους θεσμούς που είναι υπεύθυνοι για την εθνική ασφάλεια. Το πρώτο σημείο ανησυχίας αφορά τη διοίκηση του λιμανιού του Δυρραχίου, το οποίο έχει μετατραπεί σε κόμβο εγκληματικών δραστηριοτήτων. Οι αρχές της Ταϊλάνδης, καθώς και το δίκτυο της Βασιλείας, έχουν επιβεβαιώσει ότι η Αλβανία δεν είχε δώσει επίσημη άδεια για την εξαγωγή απορριμμάτων, κάτι που εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το πώς δύο μεγάλα πλοία κατάφεραν να φορτώσουν και να αποπλεύσουν από το λιμάνι του Δυρραχίου χωρίς την απαιτούμενη άδεια, αναφέρει σε δημοσίευμά το himara.gr
Αυτό το γεγονός απαιτεί μια πλήρη έρευνα για τη διοίκηση του λιμανιού, καθώς και τον νέο υπουργό Άμυνας, Πύρρο Βένγκου. Εκτός από το αμφιλεγόμενο συμβόλαιο συμβούλων ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ με την Royal Haskoning, ο Βένγκου πρέπει να απαντήσει για το σκάνδαλο των απορριμμάτων και να εξηγήσει γιατί τα σύνορα της Αλβανίας παραμένουν ανεπαρκώς ασφαλή.
Τα αλβανικά τελωνεία έχουν εμπλακεί και στο παρελθόν σε σκάνδαλα με παράνομο φορτίο, όπως η περίπτωση με τα καύσιμα από τη Λιβύη, που αναγκάστηκαν να επιστραφούν υπό διεθνή πίεση. Ο γενικός διευθυντής των τελωνείων, Gent Gazheli, καλείται τώρα να εξηγήσει πώς τα δύο πλοία με τα επικίνδυνα απόβλητα μπόρεσαν να φύγουν από τη χώρα και με ποια διαδικασία πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος των φορτίων τους.
Οι αρχές της Ταϊλάνδης και άλλοι διεθνείς φορείς προσπαθούν να εντοπίσουν την εταιρεία που εξάγει επικίνδυνα απόβλητα από την Αλβανία, ενώ η ίδια η Αλβανία φαίνεται να αποσιωπά την υπόθεση.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου