ΠΡΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΡΡΑΞΗ ΚΟΛΟΜΒΙΑ ΚΑΙ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Η άφιξη 5.000 Αμερικανών στρατιωτών στην Μπογκοτά και οι κατηγορίες του Ν. Μαδούρο για σχέδιο δολοφονίας του μέσω Κολομβίας, έφεραν 50.000 στρατιώτες από τη Βενεζουέλα να έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Κολομβία, ενώ ο πρόεδρος της Κολομβίας έδωσε διαταγή να ενισχυθούν οι δυνάμεις στα σύνορα, ενώ στη χώρα βρίσκεται ήδη υψηλόβαθμη στρατιωτική αμερικανική αντιπροσωπεία. Στην περιοχή εντοπίστηκε να πετά αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος EO-5C.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πένς, ανέφερε μεταξύ των άλλων σε δηλώσεις του: <<Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τη δικτατορία του Μαδούρο μια και καλή. Τώρα δεν είναι ώρα για διάλογο. Είναι ώρα για δράση. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εργαστούν με την Εθνοσυνέλευση, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, ώστε να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα>>.  
Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον εάν επίκειται αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, ο Μπόλτον  απάντησε ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι.
Σε συνέντευξή του στο RIA Novosti (Ρώσικο), ο Μαδούρο δήλωσε: Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο Τραμπ έχει διατάξει τον θάνατό μου. Είπε στην Κολομβιανή κυβέρνηση, την Κολομβιανή Μαφία, να με δολοφονήσει. Εάν μου συμβεί κάτι κάποια μέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κολομβιανός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε θα είναι υπεύθυνοι. 
Να σημειωθεί ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες της Βενεζουέλας πέρασαν στην Κολομβία το 2018, σύμφωνα με την υπηρεσία μετανάστευσης στην Μπογκοτά. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε επίσης ότι πάνω από 1,9 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα από το 2015 εξαιτίας της οικονομικής και πολιτικής κρίσης, στη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού στην πρόσφατη ιστορία της Λατινικής Αμερικής.

Σχόλια