Σε ελέγχους με τη χρήση drones προχωρά το υπουργείο Οικονομικών για να διερευνήσει τις καταγγελίες που υποβάλλονται κατά δεκάδες στην ηλεκτρονική εφαρμογή MyCoast.
Η αρχή έγινε σε δύο παραλίες της Χαλκιδικής, σε Πευκοχώρι και Πολύχρονο. Πρόκειται για παραλίες στις οποίες υπάρχει πλήθος καταγγελιών πολιτών για τεράστιες υπερβάσεις στις παραχωρημένες για ομπρελοκαθίσματα εκτάσεις και για εκφοβιστική συμπεριφορά από τους υπευθύνους των επιχειρήσεων.
Θα ακολουθήσουν έλεγχοι μέσω δορυφορικών φωτογραφιών στη Ρόδο και στις Κυκλάδες και θα επεκταθούν σύντομα σε όλη τη χώρα.
Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν με δύο τύπους drones, συμβατικά και τύπου e-bee. Αφορούσαν υφιστάμενες μισθώσεις που έγιναν τα προηγούμενα δύο χρόνια και εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ και φέτος. Οι δημοπρατήσεις νέων μισθώσεων στις ακτές της Χαλκιδικής δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ.
Σε κάθε περίπτωση οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες απομακρύνονται και κατεδαφίζονται παράνομες κατασκευές.
Αυθαίρετη κατάληψη: Επιβάλλεται σφράγιση και διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης στον χώρο που έχει καταληφθεί, ο χώρος σφραγίζεται με ταινία και απαγορεύεται η είσοδος και οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα σε αυτόν. Επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το τετραπλάσιο του ανταλλάγματος της παραχώρησης και αποκλεισμός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για πέντε χρόνια.
Υπέρβαση παραχώρησης: Οι ποινές ξεκινούν από πρόστιμα και κλιμακώνονται σε απαγόρευση συμμετοχής σε δημοπρασίες καθώς και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης. Οι πιο σοβαρές κυρώσεις (αποκλεισμός από νέες παραχωρήσεις και αναστολή λειτουργίας) επιβάλλονται όταν η υπέρβαση είναι μεγαλύτερη από το 30% της παραχώρησης (αντί για το 50% που προβλεπόταν αρχικά).
Παρεμπόδιση ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, στον αιγιαλό και στην παραλία: Προβλέπονται πρόστιμα από 2.000 έως 60.000 ευρώ.
Μεταβολές στο περιβάλλον (με ή χωρίς άδεια ή καθ’ υπέρβαση αυτής ή με άδεια που εκδόθηκε παράνομα): Προβλέπονται ποινικές κυρώσεις.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου