ΠΗΓΑΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ
Χιλιάδες Ρώσοι πολίτες εγκαταλείπουν την Τουρκία όπου είχαν προσφύγει μετά την έναρξη του Ρωσο-ουκρανικού πολέμου, μετακινούμενοι μαζικά σε άλλες χώρες, αφού προβλήματα υπάρχουν με την απόκτηση αδειών παραμονής αλλά και με τις τράπεζες.
Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι πολίτες έχουν εγκαταλείψει την Τουρκία τον τελευταίο χρόνο. Μέχρι τον Μάιο, ο αριθμός των Ρώσων με τουρκική άδεια παραμονής είχε μειωθεί σε 96 χιλιάδες άτομα. Στο τέλος του 2022 υπήρχαν 154 χιλιάδες.
Οι Ρώσοι ανέφεραν ότι έπρεπε να εγκαταλείψουν την Τουρκία λόγω δυσκολιών στην απόκτηση άδειας διαμονής, που προέκυψαν από τις αρχές του 2023.
Οι Τουρκικές υπηρεσίες ενίσχυσαν την επαλήθευση των αιτήσεων, καθώς η ροή μεταναστών που προκλήθηκε από τον πόλεμο προκάλεσε απότομη άνοδο στις τιμές των ακινήτων και οι ιδιοκτήτες άρχισαν να εκδιώκουν Τούρκους ενοικιαστές για να νοικιάσουν κατοικίες σε υψηλότερη τιμή στους Ρώσους. Αυτό δημιούργησε πρόβλημα στον εντόπιο πληθυσμό.
Ως αποτέλεσμα, έγινε αδιαχώρητο με τους εισερχόμενους Ρώσους που προτιμούσαν ιδιαίτερα 10 συνοικίες της Αττάλειας καθώς και την Κωνσταντινούπολη.
Το ελάχιστο κόστος ακίνητης περιουσίας για την εξασφάλιση άδειας διαμονής αυξήθηκε ξαφνικά στις 200 χιλιάδες δολάρια αντί για τα προηγούμενα 50 χιλιάδες δολάρια στις μικρές πόλεις και 75 χιλιάδες δολάρια στις μητροπολιτικές περιοχές.
Ένας άλλος λόγος για τη φυγή Ρώσων πολιτών από την Τουρκία ήταν οι δυσκολίες στη διενέργεια τραπεζικών συναλλαγών. Από τις αρχές του 2024, η DenizBank, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, έχει ουσιαστικά σταματήσει να ανοίγει λογαριασμούς σε Ρώσους.
Από τις δέκα αιτήσεις, μόνο μία λαμβάνει έγκριση, είναι αδύνατο να ανοίξει λογαριασμός ακόμη και με άδεια παραμονής και εγγραφή στην Τουρκία, είπε ένας από τους μεσάζοντες, ο Σεργκέι Οβσιάννικοφ, προσθέτοντας ότι εξαιρέσεις γίνονται μόνο για πελάτες με μεγάλη κατάθεση 100 χιλιάδων δολαρίων και πάνω.
Επιπλέον, η μαζική έξοδος των Ρώσων προκάλεσε απότομη άνοδο των τιμών: τον περασμένο μήνα, ο πληθωρισμός έφτασε το 70%.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, πολλοί Ρώσοι να πάνε να ζήσουν στη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Κάποιοι άλλοι επέλεξαν χώρες της Λατινικής Αμερικής, ιδιαίτερα την Αργεντινή και τη Βραζιλία.
Από το δελτίο του Τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου προκύπτει ότι ο αριθμός των εταιρειών που δημιουργήθηκαν με τη συμμετοχή ρωσικού κεφαλαίου μειώθηκε από 140 το 2022 σε 68 το 2023.
ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ
The Hellenic Information Team
Reuters
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου