ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA
Οι τοπικές κοινωνίες μπορεί να ξεκινάνε από την επιφύλαξη και να καταλήγουν στην άρνηση για πλωτά φωτοβολταϊκά σε λίμνες, αλλά την ίδια ώρα επιχειρηματικές προτάσεις βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης. Οι κάτοικοι των περιοχών μπορεί να υποστηρίζουν αξιοποίηση των λιμνών μέσω οικοτουρισμού, ώστε να παραμείνει ανέπαφη και η αλιεία, αλλά το <<σχέδιο>> προχωρά κανονικά.
Η τελευταία πρόταση για πλωτά φωτοβολταϊκά, αφορά 10 αρδευτικούς ταμιευτήρες στην περιοχή της λίμνης Κάρλας. Εξ΄αυτών οι 7 βρίσκονται μέσα σε προστατευόμενες περιοχές.
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ-ΚΙΛΕΛΕΡ
Παραγωγή 200 MW. Ταμιευτήρες που ανήκουν στον Γενικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων Θεσσαλίας, θα περάσουν στον έλεγχο του νεοσύστατου Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας.
Οι περισσότεροι από τους ταμιευτήρες στους οποίους θα τοποθετηθούν τα φωτοβολταϊκά βρίσκονται μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, περιοχές σημαντικές για την ορνιθοπανίδα. Η γνωμοδότηση του αρμόδιου για τις προστατευόμενες περιοχές Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος δεν είχε κατατεθεί πριν από τη λήξη της διαβούλευσης.
Σύμφωνα με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η εγκατάσταση θα καλύψει περίπου 7.300 τ.μ.
Τα πλωτά φωτοβολταϊκά θα βρίσκονται σε περιοχές Natura, βιότοπο πολλών ειδών πουλιών.
Στο μεταξύ σε διαβούλευση βρίσκονται 4 προτάσεις για πλωτά φωτοβολταϊκά σε λίμνες.
1. Εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Αγράφων και Αγρινίου και θα καταλάβει έκταση 613.550 τ.μ. για την παραγωγή 115 MW.
2. Λίμνη Πουρναρίου Αρτας. Δήμοι Αρταίων και Ν. Σκουφά.
Έκταση 1.075.328 τ.μ. για την παραγωγή 103 MW.
3. Λίμνη Καστρακίου. Δήμοι Αγρινίου και Αμφιλοχίας. 1.253.460 τ.μ. φωτοβολταϊκών στη νότια πλευρά της λίμνης για την παραγωγή 120 MW.
4. Λίμνη Στράτου. Δήμος Αγρινίου. 267.430 τ.μ. φωτοβολταϊκών για την παραγωγή 42 MW.
Ο αρμόδιος οργανισμός ΟΦΥΠΕΚΑ, για τις προστατευόμενες περιοχές, δεν έχει γνωμοδοτήσει ακόμη για πλωτά φωτοβολταϊκά σε λίμνες. Έχει γνωμοδοτήσει δύο φορές για θαλάσσια πλωτά φωτοβολταϊκά, τη μια αρνητικά. Η θετική αφορά την περιοχή Βάρκα Αυλακίου Στυλίδας. Η αρνητική στον Κορινθιακό, στον κόλπο Δόμβραινας. Ο ΟΦΥΠΕΚΑ κατέθεσε έγγραφα στη Βουλή απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να αξιολογηθούν τα έργα αυτά.
Τι λέει λοιπόν η απάντηση πρός τους βουλευτές: Σε κάθε περίπτωση, καθώς ελάχιστα είναι γνωστά για τις αρνητικές επιπτώσεις των πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών στη βιοποικιλότητα, ιδίως στα υδάτινα οικοσυστήματα και την ποιότητα των υδάτων ώστε να μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα ως προς την επίδραση που μπορεί να έχουν σε αβιοτικές και βιοτικές παραμέτρους, προτείνεται η εξέταση εγκατάστασης πιλοτικών πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών κατά προτεραιότητα εκτός περιοχών του δικτύου Natura 2000 και εν γένει εκτός προστατευόμενων περιοχών, στις οποίες εντοπίζεται πλούσια βιοποικιλότητα.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η πιό σημαντική επίπτωση που έχουν τα πλωτά φωτοβολταϊκά είναι η σκίαση του νερού, η οποία επηρεάζει τη συγκέντρωση του φυτοπλαγκτού επειδή δεν υπάρχει ηλιοφάνεια. Αυτό οδηγεί σε διατάραξη του οικοσυστήματος, αλλάζοντας την <<αλυσίδα>> από κάτω προς τα επάνω. Οι μειωμένες συγκεντρώσεις πλαγκτού έχουν επίδραση σε όσα ζώα τρέφονται με αυτό αλλά και σε κάποια είδη ψαριών. Επιπλέον, λόγω της σκίασης, όσοι οργανισμοί φωτοσυνθέτουν δεν επιβιώνουν.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου