ΕΓΙΝΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ.....
Θετικό λέει η Ελληνική κυβέρνηση το γεγονός πως υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Κατά τα άλλα......
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα της Μονής της Χώρας. Πήρε αρνητική απάντηση από τον Τούρκο Πρόεδρο. Είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός των διεθνών κανόνων προστασίας της θρησκευτικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς, ιδίως όταν μιλάμε για μνημεία τα οποία αποτελούν πανανθρώπινη περιουσία υπό την ομπρέλα της UNESCO. <<Είχαμε την ευκαιρία με ειλικρίνεια να συζητήσουμε με τονΤαγίπ Ερντογάν τη στεναχώρια μας, τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι η Μονή της Χώρας άλλαξε χαρακτήρα και θα λειτουργήσει πια ως τέμενος>>.
Γιά το Κυπριακό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος για την αναζήτηση μίας λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού. <<Το Κυπριακό ζήτημα, ένα ζήτημα το οποίο παραμένει υψίστης σημασίας για εμάς, ένα ζήτημα στο οποίο προφανώς και διαφωνούμε, όμως το αντίδοτο σε οποιοδήποτε αδιέξοδο δεν μπορεί να είναι άλλο από το διάλογο. Γι΄ αυτό και χαίρομαι για τον ορισμό της κας Holguin ως προσωπικής εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και θεωρώ ότι πρέπει να της δοθεί χρόνος για την αναζήτηση μίας λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού, ξεκινώντας με την εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των δύο μερών.
Ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά από τη συνθήκη της Λωζάνης, ανέφερε ο πρωθυπουργός για τη Θράκη. Στην Θράκη, μουσουλμάνοι και χριστιανοί συμβιώνουν αρμονικά και σε αυτόν τον στόχο είμαι προσηλωμένος και το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας είναι έμπρακτο.
Ο Ερντογάν όμως επιμένει στο ζήτημα της μειονότητας, κάτι που απορρίπτει η Ελληνική πλευρά.
Τεράστια η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές σε ότι αφορά τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη αφού η έντονη διαφωνία μεταξύ των δύο για τη φύση της Χαμάς ήταν γνωστή εξ' αρχής. Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά τόνισε πως πρέπει να αποφευχθεί μία χερσαία επέμβαση στη Ράφα. Χαρακτήρισε τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς που δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό. Ο Ερντογάν δήλωσε πως δεν αποδέχεται τον όρο τρομοκρατική οργάνωση. Ιδρύθηκε το 1947 και μάχεται ανελλιπώς κατά της αδικίας είπε. Απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι σε αυτό το σημείο διαφωνούν και τόνισε ότι μπορούν τουλάχιστον να συμφωνήσουν στην ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και πάνω απ’ όλα να προστατευτούν οι άμαχοι παλαιστίνιοι. Αυτό μπορεί να γίνει, απάντησε ο Ερντογάν.
Ο πρωθυπουργός σχετικά με την Ουκρανία ανέφερε: Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, είχαμε την ευκαιρία με τον Πρόεδρο Eρντογάν να συζητήσουμε και τις εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Πρόκειται για γεγονότα τα οποία είναι εξαιρετικά ανησυχητικά, φέρνουν μόνο οδύνη και πόνο και τα οποία πρέπει να σταματήσουν με έναν τρόπο μόνο: με την καταδίκη της δεσποτικής επιθετικότητας, αλλά και της ωμής τρομοκρατίας. Με την υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας των κρατών, το απαραβίαστο των συνόρων, σε μία πορεία με διαρκή πυξίδα το σεβασμό της ανθρώπινης ζωής.
Περί της ενταξιακής διαδρομής της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε: Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εγώ θα επαναλάβω από το βήμα αυτό ότι η Ελλάδα υποστήριξε και υποστηρίζει, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, την ενταξιακή διαδρομή της Τουρκίας, με την προϋπόθεση βέβαια, της ενσωμάτωσης της στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου δίνουν μια θετική προοπτική στην επανεκκίνηση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Θέλω να ελπίζω ότι αυτά θα ερμηνευτούν σωστά και ότι μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά και από την δική σας την πλευρά.
Υπήρξαν συμφωνίες στους τομείς της Οικονομίας, της Πολιτικής Προστασίας και της μεταναστευτικής πολιτικής, σε ότι αφορά τις ροές εν όψει καλοκαιριού.
Θα υπάρξει συνέχεια στις συνομιλίες σε Αθήνα και Άγκυρα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου