Το Politico εξετάζει τί θα γίνει μετά τις Ευρωεκλογές, από ενδεχόμενη αποχώρηση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό το βάρος πολιτικών σκανδάλων και αντιδημοφιλίας. Η ίδια είναι υποψήφια για μια δεύτερη θητεία στην εκτελεστική εξουσία της Ε.Ε. με τη στήριξη του Λαϊκού Κόμματος.
Αυτή την ώρα παίζεται ένα παρασκηνιακό παιχνίδι σχετικά με το ποιος θα μπορούσε τη διαδεχθεί, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν και υποψηφιότητες που δεν γνωρίζει κανείς.
Τα πιθανά ονόματα που αναφέρει το Politico
Μάριο Ντράγκι
76χρονος πρώην Ιταλός πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Δεν έχει ξεκάθαρη πολιτική ιδεολογία και είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί το ΕΛΚ θα παρέδιδε την ισχυρή θέση του προέδρου της Επιτροπής σε κάποιον χωρίς σαφείς πολιτικές αναφορές.
Ρομπέρτα Μέτσολα
Ρομπέρτα Μέτσολα Τεντέσκο Τρίκκας, ετών 45, Μαλτέζα πολιτικός, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον Ιανουάριο του 2022. Έχει καταφέρει να μείνει έξω από την πολιτική σύγκρουση, μια τακτική που την βοήθησε στο παρελθόν να εξασφαλίσει την τρέχουσα θέση της. Η πρώτη ηγέτιδα της Ε.Ε. που επισκέφθηκε το Κίεβο μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.
Κριστίν Λαγκάρντ
Ετών 68. Η
απροθυμία του Μακρόν να υποστηρίξει τη φον ντερ Λάιεν γεννά το ερώτημα, μήπως θέλει ο Μακρόν μία Γαλλίδα
να διευθύνει την Επιτροπή;
Κλάους Γιοχάνις
Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, 64 ετών, θεωρείται αξιόπιστος στην ελίτ της Ε.Ε. Αγαπημένος των Ευρωπαίων ηγετών, ιδιαίτερα μεταξύ των συντηρητικών. Η Ρουμανία τήρησε αυστηρά τους κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ και δεν επέβαλε μονομερώς περιορισμούς στα ουκρανικά σιτηρά, ενισχύοντας τη φήμη του Κλάους Γιοχάνις.
Αντρέι Πλένκοβιτς
Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, 54 ετών, προέρχεται από το ΕΛΚ και όπως και με τον Γιοχάνις, ο διορισμός του θα απαντούσε στις αυξανόμενες εκκλήσεις από την Ανατολική Ευρώπη για να αποκτήσει κορυφαία θέση.
Τιερί Μπρετόν
Ο Μπρετόν, 69 ετών, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, έχει πείρα σε
ανώτερες θέσεις και παρόλο που δεν είναι από το ΕΛΚ, θεωρείται
συντηρητικός. Το ιστορικό του ως πρώην διευθύνων σύμβουλος που επανέφερε
τη βιομηχανική πολιτική στην ατζέντα της Επιτροπής, θεωρείται θετικό
προσόν. Το Politico σημειώνει όμως πως ο Μπρετόν έχει ίσως
περισσότερους εχθρούς παρά φίλους στους κορυφαίους κύκλους της Ε.Ε.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου