ΕΝΤΟΠΙΣΑΜΕ ΛΕΝΕ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΑΦΗΣ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ

 

 

Το σημείο ταφής του Πλάτωνα κατέστη δυνατό να εντοπιστεί. Σύμφωνα με έρευνα του Ιταλικού Ιδρύματος Ερευνών, η οποία βασίσθηκε σε παπύρους της τοποθεσίας Ερκολάνο κοντά στην Νάπολη, εντοπίστηκε το σημείο ταφής του Πλάτωνα, του αρχαίου Έλληνα φιλόσοφου από την Αθήνα.

Ο τάφος βρισκόταν στον κήπο (ιδιωτικός χώρος που προοριζόταν για την πλατωνική σχολή) κοντά στο λεγόμενο Μουσείο ή ιερό για τις Μούσες sacellum. Αυτό αποκάλυψε ο παπυρολόγος Graziano Ranocchia του Πανεπιστημίου της Πίζας, παρουσιάζοντας τα μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος <<GreekSchools>> που διεξήχθη με το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Νάπολης.
(leggo.it/italia).

Η ανακάλυψη οφείλεται σε νέα ανάγνωση παπύρου του Φιλόδημου του Επικούρειου, ο οποίος περιέχει την Ιστορία της <<Ακαδημίας>>. Οι πάπυροι που βρέθηκαν, <<αναγνώσθηκαν>> από βιονικό μάτι, το οποίο παρότι απανθρακώθηκαν από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. η οποία κατέστρεψε την Πομπηία, μπόρεσε να ανακαλύψει νέες πληροφορίες. Η έρευνα ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και θα ολοκληρωθεί το 2026. Το βιονικό μάτι εντόπισε χίλιες νέες λέξεις από την έρευνα του 1991, δηλαδή 30% επιπλέον κείμενο.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
Ο Πλάτωνας πωλήθηκε ως δούλος το 404 π. Χ., όταν οι Σπαρτιάτες κατέκτησαν την Αίγινα ή το 399 π. Χ., αμέσως μετά τον θάνατο του Σωκράτη. Μέχρι τώρα, για το συγκεκριμένο συμβάν, γινόταν αναφορά στο 387 π.Χ. την περίοδο κατά την οποία ο Πλάτωνας βρισκόταν στις Συρακούσες της Σικελίας.

ΟΙ ΠΑΠΥΡΟΙ ΤΟΥ ΕΡΚΟΛΑΝΟ
Πρόκειται για πάνω από 1.800 παπύρους, με φιλοσοφικά κείμενα κυρίως του Φιλοδήμου του Επικούρειου. Οι περισσότεροι φυλάσσονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Νάπολης και δεν εκτίθενται στο κοινό διότι θεωρούνται <<ευαίσθητα αρχαιολογικά ευρήματα>>. Συνολικά σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή, πρόκειται για 1.814 παπύρους και αποσπάσματα. Οι 1.756 από αυτούς ανακαλύφθηκαν το 1855. Μέχρι τώρα 340 έχουν αναγνωσθεί, 970 θεωρούνται μερικώς κατεστραμμένοι, ενώ υπάρχουν και περίπου 500 απανθρακωμένα αποσπάσματα.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ
LEGGO
ΑΠΕ-MΠΕ

Σχόλια