Πόσοι άνθρωποι στη Γερμανία κινδυνεύουν από νομισματική φτώχεια και πιο είναι το όριο της φτώχειας; Ένα άτομο θεωρείται ότι βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας εάν το εισόδημά του είναι μικρότερο από το 60% του μέσου εισοδήματος. Το όριο της φτώχειας ή πιο συγκεκριμένα το όριο κινδύνου φτώχειας, εξαρτάται από τον αριθμό και την ηλικία των μελών του νοικοκυριού.
Όπως ανακοίνωσε η Statistischen Bundesamtes (Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία Γερμανίας), ένα υψηλό ποσοστό του Γερμανικού πληθυσμού, το 21,7 τοις εκατό, κινδύνεψε από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό το 2023. Αυτό ήταν το 21,2% του πληθυσμού, αναφέρει η Destatis, με βάση τα αρχικά αποτελέσματα της έρευνας για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι αξίες παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες. Περίπου 17,5 εκατομμύρια άνθρωποι ή το 21,1% του πληθυσμού διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.
Σύμφωνα με το EU-SILC, ένα άτομο θεωρείται ότι βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας εάν έχει λιγότερο από το 60% του μέσου ισοδύναμου εισοδήματος ολόκληρου του πληθυσμού. Το 2023, αυτό το όριο για ένα άτομο που ζει μόνο του στη Γερμανία ήταν καθαρό (μετά από φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης) στα 1.310 ευρώ το μήνα (ισόποσο εισόδημα). Για δύο ενήλικες με δύο παιδιά κάτω των 14 ετών ήταν 2.751 ευρώ το μήνα.
Για την πλήρη καταγραφή του εισοδήματος ζητείται το ετήσιο εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι οι ερωτήσεις σχετικά με το εισόδημα αναφέρονται στο προηγούμενο έτος της έρευνας.
Εάν σκεφθεί κανείς ότι η οικονομία γενικά δεν πηγαίνει καλά, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ανησυχητικά για τη φετινή χρονιά, αφού το 6,9% του πληθυσμού ή 5,7 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία επλήγησαν από σημαντική υλική και κοινωνική στέρηση, που σημαίνει ότι οι συνθήκες διαβίωσής τους περιορίστηκαν σημαντικά λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων. Για παράδειγμα, οι θιγόμενοι δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν το ενοίκιο, το στεγαστικό δάνειο ή τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, να χρηματοδοτήσουν εβδομαδιαίες διακοπές, να αντικαταστήσουν φθαρμένα έπιπλα ή να βγουν για φαγητό ή ποτό με τους φίλους ή την οικογένειά τους μία φορά το μήνα.
Το 9,8% του πληθυσμού κάτω των 65 ετών (6,2 εκατομμύρια άτομα), ζούσε σε ένα νοικοκυριό με πολύ χαμηλή συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά τα μέλη του νοικοκυριού είχαν πολύ μικρή ή καθόλου συμμετοχή στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με την EU-SILC, αυτή η κατάσταση εμφανίζεται εάν η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό των μελών των εργαζομένων νοικοκυριών ηλικίας 18 έως 64 ετών ήταν μικρότερη από 20% το προηγούμενο έτος της έρευνας. Αυτό συνέβαινε, για παράδειγμα, εάν σε ένα νοικοκυριό με δύο άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας, το ένα άτομο δεν εργαζόταν καθόλου και το άλλο εργαζόταν μόνο τέσσερις μήνες το χρόνο.
Γενική σύγκριση για ολόκληρη την ΕΕ του ποσοστού των ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό στον πληθυσμό δεν είναι δυνατή, καθώς μόνο τα μισά κράτη της ΕΕ έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα μέχρι στιγμής. Το μερίδιο ήταν χαμηλότερο στην Τσεχική Δημοκρατία το 2023 με 12,0% και υψηλότερο στη Βουλγαρία με 30,0%. Το 2022, για το οποίο είναι διαθέσιμο ένα συνολικό αποτέλεσμα για την ΕΕ, η Γερμανία είχε μερίδιο 21,1%, λίγο κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ του 21,6%.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου