ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ. ΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΕΕ


Γιά προσπάθειες συγκάλυψης ευθυνών του σιδηροδρομικού εγκλήματος στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους και αυτή την περίοδο συζητείται στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, κάνει λόγο σε εκτενές άρθρο σήμερα η εφημερίδα Politico. Η Ευρωπαϊκή εισαγγελία αναφέρει, ότι η Ελληνική συνταγματική ιδιορρυθμία,
θεωρεί ότι μόνο το κοινοβούλιο μπορεί να ασκήσει δράση κατά των υπουργών, παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ και έχει θέσει αδιέξοδο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή εισαγγελία πέρα απ' τις διώξεις που απήγγειλε τον Δεκέμβριο του 2023 σε βάρος 23 προσώπων, συμπεριλαμβανομένων 18 δημοσίων λειτουργών, για εγκλήματα που συνδέονται με την εκτέλεση συμβάσεων για συστήματα τηλεχειρισμού και σηματοδότησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο, συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, είχε καλέσει τις Ελληνικές Αρχές να αναλάβουν δράση σχετικά με τυχόν ποινική ευθύνη δύο πρώην υπουργών Μεταφορών. Σε επιστολή που απέστειλε η εισαγγελέας της EPPO Πόπη Παπανδρέου στις 2 Ιουνίου στις Ελληνικές αρχές, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας για το δυστύχημα <<έχουν προκύψει υποψίες για υποτιθέμενα ποινικά αδικήματα που διέπραξαν πρώην μέλη της ελληνικής κυβέρνησης. Τα φερόμενα ποινικά αδικήματα αφορούν παράβαση καθήκοντος που διέπραξε ο πρώην Υπουργός Χρήστος Σπίρτζης και υπεξαίρεση που διέπραξε ο πρώην Υπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής>>.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την έκκληση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας και έθαψε την υπόθεση πολιτικά, χρησιμοποιώντας την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία.

Η κα. Παπανδρέου αναφερόταν στον Σπίρτζη για το έγκλημα της παράβασης καθήκοντος. Για τον Κ. Αχ. Καραμανλή, για το αδίκημα της υπεξαίρεσης κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου, από το οποίο η ζημιά που προκλήθηκε ξεπερνά συνολικά τις 120.000 € σε σχέση με επισκευές και αναβαθμίσεις σιδηροδρομικών σημάτων και διακοπτών.

Η δικογραφία παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο και από εκεί στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Το ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο έστειλε τις δικογραφίες στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, στις 29 Ιουνίου, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το POLITICO. Τον Νοέμβριο, το κοινοβούλιο εξέτασε εάν θα συγκροτούσε προανακριτική επιτροπή για πρώην υπουργούς, συμπεριλαμβανομένων των Σπίρτζη και Καραμανλή. Τελικά, όμως, η πρόταση απορρίφθηκε και η υπόθεση αρχειοθετήθηκε.

Σχόλια