ΓΕΡΜΑΝΙΑ. ΟΧΙ Eurofighter ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Η Τουρκία διαπραγματεύεται εδώ και αρκετούς μήνες με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία, αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon τελευταίας τεχνολογίας. Το αεροσκάφος αυτό κατασκευάζεται από κοινού από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ισπανία.

Η Τουρκία που εξαρτάται από τις ΗΠΑ στα εξοπλιστικά της, προσπαθεί να βρεί διέξοδο κάπου αλλού. Η αγορά όμως των Eurofighter θα πρέπει να εγκριθεί από όλες τις χώρες συμπαραγωγής. Και μπορεί Βρετανοί και Ισπανοί να τα έχουν βρεί με την Άγκυρα, η Γερμανία όμως έχει αντιρρήσεις, παρά την πίεση των Βρετανών. Όπως αναφέρει ο Γερμανικός τύπος, έγκριση της Γερμανικής κυβέρνησης για προμήθεια μαχητικών τύπου Eurofighter στην Άγκυρα δεν αναμένεται στο εγγύς μέλλον. Γιατί; Λόγω Ερντογάν που είναι κοντά στη Ρωσία, έχει προσβάλει πολλές φορές τους συμμάχους του και δημιουργεί εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος πρόεδρος με Γαλάζια πατρίδα και μεγαλοϊδεατισμό, δεν ευνοεί συμφωνίες για παράδοση υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων στη  χώρα του.

Ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα δίνει και η dw, η οποία υπενθυμίζει την αγορά του Ρωσικού πυραυλικού συστήματος S400 από τον Ερντογάν, κάτι που οδήγησε στον αποκλεισμό του από το πρόγραμμα F35. Επίσης η καθυστέρηση στην έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εμποδίζει την παράδοση των F-16. Μέχρι λοιπόν η Τουρκία να αλλάξει ριζικά την πολιτική της, είναι απίθανο το Βερολίνο να δώσει την έγκρισή του για την πώληση των Eurofighter στην Τουρκία

Ο πολιτικός αναλυτής Ρόναλντ Μαϊνάρντους, αναφέρει ότι η πρόσφατη ανακοίνωση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ότι το Βερολίνο θα εγκαταλείψει το βέτο στην πώληση Eurofighter στη Σαουδική Αραβία, δημιουργεί μια νέα κατάσταση με ενδεχομένως εκτεταμένες συνέπειες. Αυτό σημαίνει αλλαγή στρατηγικής και ενδεχομένως το τέλος της πολιτικής της μη προμήθειας όπλων σε χώρες που εμπλέκονται σε διεθνείς κρίσεις και πολέμους. Λόγω της εμπλοκής της στον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη, η  Σαουδική Αραβία από το 2018  βρισκόταν στον κατάλογο των χωρών, στις οποίες το Βερολίνο δεν ενέκρινε εξαγωγές όπλων. Η Γερμανίδα υπουργός ανακοίνωσε και αλλαγή πολιτικής στην Ιερουσαλήμ. Η νέα εξοπλιστική πολιτική του Βερολίνου έχει άμεση σχέση με το Ισραήλ και τον πόλεμο στη Γάζα.

Σχόλια