ΑΦΟΥ ΚΥΡΙΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ......

 

Μητσοτάκης:....
Επιβεβαιώνει τη διαχρονική Ελληνικότητα της Μακεδονίας στο βάθος των αιώνων...
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν από τα εγκαίνια του αναστηλωμένου Παλατιού του Βασιλιά Φίλιππου της Μακεδονίας, μίλησε με κατοίκους της Μελίτης και τα λεγόμενα δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα. <<Είμαι εδώ γιατί σε πολύ λίγο στον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο των Αιγών θα εγκαινιάσω ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά μνημεία της πατρίδας μας. Το αναστηλωμένο Παλάτι του Βασιλιά Φίλιππου της Μακεδονίας. Είναι μεγάλη τιμή που ως Πρωθυπουργός της πατρίδας μας, θα έχω την ευκαιρία να συνδέσω το δικό μου όνομα και το όνομα της κυβέρνησής μας με αυτά τα εμβληματικά έργα αναστήλωσης που γίνονται στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. Η κίνηση ανάδειξης ενός τόσο σημαντικού μνημείου, δεν έχει μόνο πολιτιστικό αλλά και εθνικό χαρακτήρα, καθώς επιβεβαιώνει τη διαχρονική Ελληνικότητα της Μακεδονίας στο βάθος των αιώνων και μετατρέπει την περιοχή σας σε έναν πολιτιστικό πόλο παγκόσμιας εμβέλειας>>. 

Το μνημείο, που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα πΧ, έχει έκταση περίπου 15.000 τετραγωνικά μέτρα. Αποτελεί το μεγαλύτερο οικοδόμημα της κλασικής Ελλάδας. Στο μεγάλο περιστύλιο του ανακτόρου ανακηρύχθηκε βασιλιάς των Μακεδόνων ο Μέγας Αλέξανδρος.

Στην ομιλία του στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Αναστηλωμένου Ανακτόρου του Βασιλιά Φιλίππου του Β’, Ο Κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων ανέφερε: Αυτό το οποίο κάνουμε σήμερα είναι ένα γεγονός, εκτιμώ, με παγκόσμια σημασία και πολύ μεγάλη Διεθνή εμβέλεια. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από ένα χρόνο περίπου ξαναβρέθηκα σε αυτό το χώρο, σε αυτό το κτήμα, εγκαινιάζοντας το νέο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών, το οποίο έχει ήδη δείξει στους πρώτους έντεκα μήνες της λειτουργίας του πολύ μεγάλη δυναμική. Είναι το κεντρικό σημείο γύρω από το οποίο ξεδιπλώνεται ένας μεγάλος -μοναδικός θα έλεγα για τα Ελληνικά δεδομένα αρχαιολογικός χώρος, με τον τάφο του Φιλίππου, το αποτέλεσμα αυτής της μοναδικής ανασκαφικής δραστηριότητας του Μανώλη Ανδρόνικου, τη νεκρόπολη, όλη την ταφική συστάδα, το αρχαίο θέατρο λίγο παρακάτω από το ανάκτορο. Σε όλα αυτά τώρα προστίθεται και το αναστηλωμένο ανάκτορο, ώστε όλα αυτά να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και να μπορούν να συνδιαλέγονται δυναμικά με τον επισκέπτη. Όπως τυχαία δεν είναι και η επιλογή μου να είμαι πάλι εδώ, στην πρώτη μου επίσκεψη του νέου χρόνου. Τιμώντας ένα μνημείο του Βασιλείου των Μακεδόνων, το οποίο με αφετηρία τις Αιγές άφησε το αποτύπωμά του από τον Δούναβη, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Φίλιππος ο Β’ υπήρξε ουσιαστικά ο πρώτος Ευρωπαίος βασιλιάς, επεκτείνοντας προς τα βόρεια τη δυναμική του νέου του Βασιλείου, για να έρθει ο γιός του στη συνέχεια και να φτάσει το ελληνιστικό αποτύπωμα μέχρι την Ινδία και την Αίγυπτο. Στοίχημά μας, είναι να μπορέσουμε να καταστήσουμε τις Αιγές ένα σημείο συνάντησης με το μεγαλείο των αρχαίων μας καταβολών. Μια σφραγίδα της διαχρονικής τους Ελληνικότητας, αλλά και ένα μέρος της σύγχρονης ζωής μας. Πρέπει να σας πω ότι εντυπωσιάστηκα βαθιά από αυτό το οποίο είδα πριν από λίγο, διότι αυτό το ανάκτορο είναι πραγματικά ένα πολύ ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό έργο. Ένα κομψοτέχνημα, διώροφο, με πολλά μωσαϊκά και τοιχογραφίες που αντανακλούν την αίγλη και την ισχύ του Φιλίππου. Είναι έτσι ένα τοπόσημο που γεφυρώνει τη συνένωση των Ελληνικών πόλεων με τη διαδρομή προς την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο. Αποτελεί έναν από τους πρώτους, ίσως τον πρώτο σταθμό πολιτειακής εξέλιξης στον ευρωπαϊκό χώρο. Ακριβώς σε αυτόν τον χώρο της συνάθροισης ανακηρύχθηκε βασιλιάς και στρατηλάτης ο Αλέξανδρος. Είναι μια καινοτομία που παραπέμπει σε αυτή την έννοια της πεφωτισμένης ηγεμονίας, η οποία στάθηκε ουσιαστικά και ιδεολογική, πολιτική βάση όλου του ελληνιστικού κόσμου που ακολούθησε. Ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος εξάλλου, με τον τρόπο τους υπήρξαν δεινοί μεταρρυθμιστές. Ο πρώτος εξελίσσοντας ουσιαστικά μια αρχαϊκή κοινωνία σε μια κοινωνία με πιο αστικά χαρακτηριστικά, με κοινούς, με ενιαίους θεσμούς. Και ο δεύτερος, ιδρύοντας πόλεις, ενσωματώνοντας μεγάλους και διαφορετικούς πληθυσμούς σε μια πρωτοφανούς έκτασης αυτοκρατορία.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πλέον γιατί η κυβέρνηση ενώ γνωρίζει την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, θεωρεί την παράλογη ονομασία των πρώην Σκοπίων ως μή νομικά αναστρέψιμη, την ώρα που οι γείτονες καταπατούν με κάθε τρόπο ακόμα και τα συμφωνηθέντα.

Σχόλια