ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΛΟΓΩ ΕΛΥΚΩ;


Ο Ειδικός Λογαριασμός Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΕΛΥΚΩ), συγκεντρώνει τα έσοδα από τις χρεώσεις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας), που πληρώνουν οι καταναλωτές ρεύματος για την κάλυψη του επιπλέον κόστους ηλεκτροδότησης των κατοίκων στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, ώστε οι νησιώτες να πληρώνουν την ίδια τιμή της κιλοβατώρας με εκείνη των καταναλωτών που ηλεκτροδοτούνται από το διασυνδεδεμένο σύστημα, στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ΟΤ, ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) αρμόδιος φορέας για την τήρηση του ΕΛΥΚΩ καταγράφει από τον περασμένο Απρίλιο του 2023 τη διεύρυνση του ελλείμματος. Πηγή του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ – εκπροσωπεί τους μεγαλύτερους προμηθευτές της αγοράς, πλην της ΔΕΗ), που μίλησε στο powergame.gr, ανέφερε ότι το πρόβλημα έχει επισημανθεί από το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε ανταπόκριση από την πλευρά των αρμόδιων υπουργείων. Το έλλειμμα Απριλίου – Οκτωβρίου 2023 έχει ανέλθει στα 230 εκατ. ευρώ και οι εκτιμήσεις θέλουν στο τέλος του 12μηνου να ανέλθει στα 310 εκατ. ευρώ. Οι πληροφορίες θέλουν τον Διαχειριστή να κάνει γνωστό πως το έλλειμμα θα πρέπει να καλυφθεί είτε με αύξηση των χρεώσεων ΥΚΩ είτε με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι καταναλωτές πληρώνουν μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος τις χρεώσεις ΥΚΩ, τις συγκεντρώνουν οι πάροχοι, οι οποίοι και τις αποδίδουν. Όταν ο λογαριασμός είναι ελλειμματικός, οι πάροχοι καλύπτουν το κόστος από δικά τους κεφάλαια και στη συνέχεια ο ΕΛΥΚΩ τους επιστρέφει τα ποσά. Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) έχει εισηγηθεί να μην αυξηθούν οι χρεώσεις ΥΚΩ και το έλλειμμα να καλυφθεί από το κρατικό ταμείο. Η τελική απόφαση ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών, έπειτα από σχετική εισήγηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το έλλειμμα σύμφωνα με πληροφορίες, δημιουργήθηκε λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας και λόγω της αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Να σημειωθεί ότι ποσό 65 εκατ. ευρώ είχε αντληθεί την περίοδο της ενεργειακής κρίσης για να καλυφθούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος μέσω του ΤΕΜ (Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης).

Να μην ξεχνάμε, ότι κάθε ώρα, οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας αγοράζουν από τη χονδρεμπορική αγορά την ενέργεια που πρόκειται να προμηθεύσουν στους πελάτες τους, καταβάλλοντας την τιμή αγοράς εκείνης της ώρας. Όπως αναφέρθηκε, από το καλοκαίρι του 2021, η τιμή αυτή έχει πολλαπλασιαστεί και καθορίζεται κυρίως από το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο.


Σχόλια