ΟΙ 45 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ. ΠΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΤΡΙΣ ΚΕΡΔΗ.


Φορολογικός παράδεισος
ή Φορολογικό καταφύγιο. Tax Haven. Οι χώρες δηλαδή που διαθέτουν ειδική φορολογική πολιτική με χαμηλή ή και καθόλου φορολογία για όσους ξένους επενδυτές ιδρύουν εκεί εταιρείες, χωρίς να διατίθενται σε τρίτους πληροφορίες για τις οικονομικές δραστηριότητες των επενδυτών που δραστηριοποιούνται εκεί. Φυσικά νομικά πρόσωπα και Διεθνείς εταιρείες, δημιουργούν σε αυτά τα κράτη τις λεγόμενες εταιρείες Offshore (υπεράκτιες ή υπερπόντιες), με έδρα αυτούς τους παραδείσους, με σκοπό μικρότερη φορολογική επιβάρυνση και απαλλαγή φορολογίας τους από τη χώρα της μόνιμης διαμονής τους. Επίσης την απόκρυψη δραστηριοτήτων οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και παράνομες.

Η λέξη offshore σημαίνει μακράν των ακτών. Δημιουργήθηκε στην Αγγλία, στο μεγάλο νησί καί ως όρος  σημαίνει εκτός επικράτειας επιχειρηματικότητα. 

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, εάν ο φορολογικός συντελεστής σε κάποιο κράτος είναι ίσος ή κατώτερος από το 60% που θα είχε αν ήταν στην Ελλάδα, το κράτος ορίζεται ως φορολογικός παράδεισος. Όπως συμβαίνει ακόμα και στην Ευρώπη, με την Ουγγαρία, την Αλβανία, την Κύπρο.....
Η Κόστα Ρίκα και οι Παρθένοι Νήσοι εγκαταλείπουν τη μαύρη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των φορολογικών παραδείσων, κάτι που θα συμβεί και με τις νήσους Μάρσαλ  αφού έλυσαν ορισμένα προβλήματα στα φορολογικά τους καθεστώτα, ενώ η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, η Μπελίζ και οι Σεϋχέλλες μπαίνουν σε αυτήν τη λίστα μετά την ενημέρωση που εγκρίθηκε από τα μέλη της ΕΕ. 

Ως φορολογικοί παράδεισοι, σύμφωνα με τον τελευταίο κατάλογο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που δημοσιεύθηκε και περιλαμβάνει 42 χώρες και κρατίδια όπως τα αναφέρει η businessdaily, αναφέρονται:

Η λίστα των χώρων που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα της ΑΑΔΕ:

  1. Άγιος Ευστάθιος
  2. Αλβανία
  3. Ανατολικό Τιμόρ
  4. Ανγκουίλα
  5. Ανδόρρα
  6. Βανουάτου
  7. Βερμούδες
  8. Β.Μ (Σκόπια)
  9. Βοσνία -Ερζεγοβίνη
  10. Βουλγαρία
  11. Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι
  12. Γιβραλτάρ
  13. Γκέρνσεϋ
  14. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  15. Ιρλανδία
  16. Κατάρ
  17. Κιργιστάν
  18. Κόσσοβο
  19. Κύπρος
  20. Λιχτενστάιν
  21. Μακάο
  22. Μαλδίβες
  23. Μαυροβούνιο
  24. Μολδαβία
  25. Μογγολία
  26. Μονακό
  27. Μπαρμπάντος
  28. Μπαχάμες
  29. Μπαχρέιν
  30. Μπελίζ
  31. Μποναίρ
  32. Νήσοι Κέϋμαν
  33. Νήσοι Μάρσαλ
  34. Νήσοι Τερκς και Κάικος
  35. Νήσος του Μαν
  36. Ουγγαρία
  37. Παραγουάη
  38. Σάμπα
  39. Σαουδική Αραβία
  40. Τζέρσεϋ
  41. Τουρκμενιστάν
  42. Τοκελάου

Επίσης, σύμφωνα με τον Ο.Τ, η Αντίγκουα, η Μπαρμπούντα και οι Σεϋχέλλες, μπαίνουν σε αυτήν τη λίστα μετά την ενημέρωση που εγκρίθηκε από τα μέλη της ΕΕ. 

Σε ολόκληρο τον κόσμο, περίπου 2,14 τρισεκατομμύρια δολάρια κερδών των πολυεθνικών φορολογούνται κάθε χρόνο με συντελεστές κάτω του 15%. Από το ποσό αυτό, περισσότερο από το μισό, για την ακρίβεια 53%, εντοπίζεται σε χώρες ή εδάφη των οποίων το μέσο ή το θεωρητικό ποσοστό φορολόγησης είναι άνω του 15%. Δηλαδή οι χώρες αυτές προσφέρουν εκπτώσεις σε ένα μέρος των πραγματοποιούμενων κερδών. Συνολικά, σε ετήσια κέρδη 5,900 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, 13% φορολογούνται με ποσοστό κάτω του 5% και 23% με ποσοστά από 5% ως 15%. Το μεγαλύτερο μέρος των κερδών των πολυεθνικών επιχειρήσεων φορολογείται με ποσοστά μεταξύ 15% και 30%.

 

Σχόλια