ΚΥΠΡΟΣ. ΤΟ 96% ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΣΥΛΟΥ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ.


ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΣΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.

Οι περισσότεροι μετανάστες φτάνουν στο βόρειο τμήμα του νησιού υπό τον έλεγχο της Άγκυρας, όπου μια απλή εγγραφή στο πανεπιστήμιο χρησιμεύει ως φοιτητική βίζα. Στη συνέχεια περνούν με τα πόδια ή με αυτοκίνητο στο νότιο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ελεύθερη Κύπρο. Εκεί βρίσκεται η πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Εγγύς Ανατολής, που απλώνεται στους πρόποδες των γιγάντιων λευκών και κόκκινων σημαιών με τα σύμβολα της Τουρκίας τυπωμένα στην πλαγιά του βουνού.

Το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της αυτοαποκαλούμενης δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου υποδέχεται 27.000 φοιτητές από 143 χώρες. Οι περισσότεροι είναι Αφρικανοί, όπως ο Tumaini, 20 ετών, που σπουδάζουν οικονομικά. «Ήρθα από την Τανζανία με αεροπλάνο μέσω Κωνσταντινούπολης. Επέλεξα την Κύπρο γιατί ήταν η πιο προσιτή χώρα, για τη βίζα χρειάστηκαν περίπου δύο εβδομάδες, όλα πήγαν καλά».

Η πληρωμή των διδάκτρων εγγυάται βίζα για τη Βόρεια Κύπρο. Με περίπου είκοσι πανεπιστήμια για μόνο 350.000 κατοίκους, αυτός ο επικερδής τομέας αντιπροσωπεύει το 35% του ΑΕΠ. Αλλά για πολλούς που ήλπιζαν να σπουδάσουν στην Ευρώπη, όπως ο Chris που ήρθε από τη Νιγηρία, υπήρξε απογοήτευση κατά την άφιξη. «Νόμιζα ότι υπήρχε μόνο μία Κύπρος, όταν ανακάλυψα ότι η χώρα ήταν διχασμένη και ότι βρισκόμουν στο μάλλον παραγνωρισμένο κομμάτι, αυτό που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Τουρκίας, είχα την αίσθηση ότι είχα κάνει όλες αυτές τις προσπάθειες για το τίποτα», εξηγεί.

Για να κυνηγήσουν τα ευρωπαϊκά τους όνειρα, κάποιοι περνούν παράνομα την πράσινη γραμμή προς το νότιο τμήμα του νησιού. Αυτή η διαχωριστική γραμμή είναι με εμπόδια κατά τόπους, απλά πρέπει να περάσετε πάνω από συρματοπλέγματα. Μόλις μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνουν αίτηση για άσυλο στον καταυλισμό Πουρνάρα. Κάθε μέρα, πρώην φοιτητές φτάνουν εδώ, οι περισσότεροι από αυτούς όπως ο Joy, αφού επισκέπτονται έναν λαθρέμπορο που οργάνωσε το ταξίδι τους από τη χώρα καταγωγής. «Εδώ κοιμάμαι, αυτά είναι τα πράγματά μου και αυτή είναι η τσάντα μου», λέει. «Το Πανεπιστήμιο δεν ήταν καθόλου αυτό που μου το είχαν περιγράψει. Είπαν ότι η Κύπρος ήταν στην Ευρώπη, ότι θα πάω να δουλέψω και να κερδίσω πολλά χρήματα, αλλά όλα ήταν ψέματα. Συνολικά πλήρωσα 6.000 ευρώ».

ΟΛΟΙ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ

Σύμφωνα με τις αρχές στο νότιο τμήμα της Κύπρου, σχεδόν 18.500 μετανάστες έφτασαν πέρυσι από το τουρκικό τμήμα. Στη Λευκωσία ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου καταγγέλλει το οργανωμένο trafficking. Πρόκειται για εκμετάλλευση του μεταναστευτικού προβλήματος από την Τουρκία. Οι αρχές δεν κάνουν τίποτα για να σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση. Οι αεροπορικές εταιρείες, οι αρχές, όλοι κάνουν τα στραβά μάτια.

Στην Κύπρο το 96% των αιτήσεων ασύλου απορρίπτεται. Για να μην κολλήσουν οι μετανάστες στο νησί, οι αρχές προσφέρουν έως και 1.500 ευρώ σε όσους συμφωνήσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ

AFP

echedoros.blog


Σχόλια