Στα 12 ναυτικά μίλια επέκτεινε η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης τα χωρικά της ύδατα, κοινοποιώντας το στον ΟΗΕ. Η κυβέρνηση Ντμπέιμπα, που είναι αναγνωρισμένη διεθνώς, ανακηρύσσει συνορεύουσα ζώνη άλλα 24 ναυτικά μίλια προς τον βορρά, κάτι το οποίο είναι έννομο με βάση τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, παρέχοντας στο κράτος που ανακηρύσσει κυριαρχικά δικαιώματα, να κάνει ελέγχους σε ζητήματα που αφορούν την μετανάστευση, την εμπορική κίνηση και την επί μέρους ασφάλεια.
Η απόφαση αυτή έλήφθη από το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, μετά το διάταγμα για τον καθορισμό των δυτικών ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Αιγύπτου, αφού Λιβύη και Αίγυπτος διαφωνούν για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων τους. Έτσι βάση του Τουρκολιβυκού μνημονίου, Τουρκία και Λιβύη δρούν εις βάρος της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Να αναφερθεί ότι η Ελλάδα προχώρησε στην επέκταση των χωρικών υδάτων σε 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, με το προεδρικό διάταγμα του Δεκεμβρίου του 2020 και της ψήφισής του από τη Βουλή τον Ιανουάριο του 2021, αλλά δεν συνοδεύτηκε από ανακήρυξη συνορεύουσας ζώνης 24 ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο. Στην επέκταση δεν είχε συμπεριληφθεί η Κρήτη, λόγω της Τουρκικής πλευράς, η οποία θεωρεί κάτι τέτοιο casus belli.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου