ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ. ΑΛΛΑ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΓΑΖΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ. 

Η συνεισφορά της περιοχής σε πετρέλαιο, πλησιάζει  το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής, παρ΄ ότι  το Ισραήλ δεν είναι χώρα παραγωγής πετρελαίου και καμία σημαντική υποδομή δεν βρίσκεται κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. Και όμως  το ξέσπασμα σοβαρών συγκρούσεων στην περιοχή έχει επιπτώσεις στη σταθερότητα της παγκόσμιας αγοράς και υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό, αναφέρει ο Σιμόν Ταλιαπέτρα του think tank Bruegel. Πρώτον στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας δεν αρέσει η αναταραχή στη Μέση Ανατολή καθώς η περιοχή συνεισφέρει. Δεύτερον οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας ανησυχούν για τον ρόλο του Ιράν στη σύγκρουση μεταξύ Χαμάς - Ισραήλ και την πιθανότητα εμπλοκής και άλλων χωρών.

Το 2022, το Ιράν είδε παραγωγή και εξαγωγές να αυξάνονται. Όπως αναφέρει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι μόνο τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023, η παραγωγή αργού πετρελαίου του Ιράν αυξήθηκε κατά 600.000 βαρέλια ημερησίως.  

Τον Αύγουστο, η Ιρανική παραγωγή έφτασε τα 3,14 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το υψηλότερο από το 2018, όταν η κυβέρνηση Τράμπ εγκατέλειψε την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και επανέφερε τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο ιρανικό πετρέλαιο . Οι εξαγωγές αργού του Ιράν έχουν αυξηθεί σε 1,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σύμφωνα με την Kepler, το 80 % των οποίων πηγαίνει στην Κίνα. Τα μέτρα του Τραμπ μείωσαν την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν σε χαμηλό 30 ετών.  Αλλά από το 2022, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει κάνει τα στραβά μάτια στις κυρώσεις των ίδιων των ΗΠΑ και έχει αποσυρθεί από ορισμένα μέτρα που αποσκοπούν να σταματήσουν τις αποστολές πετρελαίου του Ιράν. Η χαλάρωση της πίεσης των ΗΠΑ έγινε για να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην απελευθέρωση πέντε Αμερικανών φυλακισμένων στο Ιράν και κυρίως για να αυξηθεί η ρευστότητα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου στο πλαίσιο του πολέμου της Ουκρανίας και των κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο. 

Οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας φοβούνται ότι η πιθανή εμπλοκή του Ιράν θα μπορούσε να προκαλέσει αστάθεια γύρω από τα στενά του Ορμούζ, το πιο σημαντικό ενεργειακό σημείο στον κόσμο. Καθημερινά, το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου και το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εμπορίου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) διέρχονται από αυτόν τον θαλάσσιο δρόμο μεταξύ του Ομάν και του Ιράν.

H Άννα Μποάτα, επικεφαλής οικονομικής έρευνας στην Allianz Trade, διεμήνυσε ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να προκαλέσει άνοδο της τιμής του πετρελαίου στα 140 δολάρια το βαρέλι. << Μπορούμε να περιμένουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα ανέβουν από τα 90 δολάρια το βαρέλι σε 140 δολάρια σε μια κορύφωση, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος το επόμενο έτος να διαμορφωθούν κατά μέσο όρο, ακόμη και 120 δολάρια>>.

Σχόλια