Η Αλβανία σχεδιάζει να φιλοξενήσει τον Οκτώβριο την 16η Σύνοδο Κορυφής για τη Διαδικασία του Βερολίνου.
Το πρόβλημα στην περιοχή των Δ. Βαλκανίων ήταν πάντοτε ο παραμερισμός των διμερών διαφορών και η αναζήτηση κοινών λύσεων. Τον Δεκέμβριο του 2013, με πρωτοβουλία του αρμόδιου για τη διεύρυνση της ΕΕ Επιτρόπου Στ. Φούλε, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η πρώτη Σύνοδος Υψηλού Επιπέδου των Διεθνών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων για τα Δυτικά Βαλκάνια. Στη συνέχεια στο Λονδίνο, τον επόμενο χρόνο τον Φεβρουάριο, για πρώτη φορά όλοι οι αρχηγοί κρατών της περιοχής κάθισαν γύρω από το ίδιο τραπέζι. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς καθιερώθηκε, με πρωτοβουλία της τότε Καγκελαρίου Άνγκελας Δωροθέας Μέρκελ, μια νέα μορφή συνεργασίας και διαλόγου, η λεγόμενη Διαδικασία του Βερολίνου, σε επίπεδο Πρωθυπουργών, με στόχο να διατηρηθεί η δυναμική της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ, παρά την πενταετή διακοπή την οποία είχε ανακοινώσει με την ανάληψη των καθηκόντων του ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Στην εν λόγω διαδικασία συμμετέχουν, εκτός των έξι χωρών των Δ. Βαλκανίων, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και ως άμεσα ενδιαφερόμενες, η Αυστρία, η Κροατία και η Σλοβενία. Δεν υπήρξε όμως συμμετοχή της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.
Τώρα, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, που δεν προσκλήθηκε από την Ελλάδα στο δείπνο για κορυφαίους αξιωματούχους από εννέα βαλκανικά έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, γράφει στο αμερικανικό πρακτορείο Associated Press, ο Llazar Semini, κάλεσε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας στην Αλβανία, όταν μια ημέρα νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε άτυπο δείπνο για εννέα Βαλκάνιους ηγέτες, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για να συζητήσουν το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής. Ο Ράμα δεν προσκλήθηκε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκιση στη χώρα του, του αρχηγού της ελληνικής μειονότητας Φρέντι Μπελέρη ο οποίος συνελήφθη πριν από τις δημαρχιακές εκλογές τον Μάιο με κατηγορίες για εξαγορά ψήφων. Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Bajram Begaj προσκλήθηκε να παρευρεθεί αλλά αρνήθηκε.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Ράμα χαιρέτισε τις προσπάθειες της Ελλάδας να συζητήσει το ευρωπαϊκό μέλλον των Βαλκανίων στο πλαίσιο της ρωσικής επιθετικότητας. Η περιοχή χρειάζεται η Ελλάδα να συμμετέχει περισσότερο στην κοινή μας πορεία.
Η 16η Σύνοδος Κορυφής, γίνεται με πρωτοβουλία της Γερμανίας και της Γαλλίας για την ενθάρρυνση των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ένταξης, να συνεχίσουν να εργάζονται για να ευθυγραμμίσουν τις πολιτικές και τις πρακτικές.
Ο Ράμα είπε ότι ο Μητσοτάκης φυσικά έχει προσκληθεί να συμμετάσχει. <<Αυτό που πρέπει να μας ενώνει σε τόσο ταραγμένους καιρούς για χάρη του λαού μας, των χωρών μας, της περιοχής μας, της Ευρώπης μας είναι μεγαλύτερο από αυτό που μας χωρίζει>>.
Όσο για το <<παράπονό>> του.... <<Ο λόγος είναι απλός, δε θέλησα να ανησυχήσω τον οικοδεσπότη και τους προσκεκλημένους του αυξάνοντας το θόρυβο πριν οι καλοί μου φίλοι, συγκεντρωμένοι στην Αθήνα, ολοκληρώσουν το έργο τους>>.
Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ζητάει από τον Μάϊο την άμεση απελευθέρωση του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρας Μπελέρη, αλλιώς η υπόθεση θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την αίτηση της Αλβανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου