GUARDIAN. ΟΙ ΠΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ.



Ο ΒΟΡΡΑΣ ΠΑΡΑΓΕΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ. Ο ΝΟΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟ. ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΟ ΒΟΡΡΑ.

Βρετανική Guardian....... 

Ενώ θανατηφόρες πυρκαγιές γλείφουν περιοχές διακοπών της νότιας Ευρώπης, αεροπορικές εταιρείες όπως η Ryanair εξακολουθούν να πετούν τους ανθρώπους προς τις φλόγες. Η αεροπορία, που ονομάστηκε «ο ταχύτερος τρόπος για να τηγανίσετε τον πλανήτη» από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, λόγω των υψηλών εκπομπών άνθρακα, επανέρχεται ως το προεπιλεγμένο μας μέσο για να ξεφύγουμε. Αλλά το επιλεγμένο μας μεταφορικό μέσο, ​​το πέταγμα, καταστρέφει σταδιακά τα κλίματα, τις προοπτικές και τις ζωές των τόπων στα οποία μεταφέρονται. Δεν πρόκειται για τραγική, απρόβλεπτη ειρωνεία, αλλά για μια εσκεμμένη, έντονα προωθούμενη πράξη αυτοκαταστροφής.
Μετά το τέλος της πανδημίας, όταν οι άνθρωποι έμαθαν γρήγορα να ζουν χωρίς να πετούν και βρήκαν άλλα μέρη για επίσκεψη χρησιμοποιώντας άλλα μέσα μεταφοράς, οι πολυδιαφημισμένες πτήσεις αναψυχής επέστρεψαν.

ΤΑ ΠΗΡΑΝ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ

Eκτίμηση του Γερμανού υπουργού Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ: «Μια εποχή φτάνει στο τέλος της», έγραψε προ ημερών στο τουίτερ θέτοντας υπό αμφισβήτηση το μέλλον της Ιταλίας ως τουριστικού προορισμού. Η αντίδραση της Ιταλίδας υπουργού Τουρισμού Ντανιέλα Σαντανσέ, ήταν άμεση: Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη, όλοι προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε και ελπίζουμε ότι οι Γερμανοί θα συνεχίσουν να έρχονται. 

Εάν οι αλλοδαποί τουρίστες  μειωθούν στην Ιταλία κατά 15%, σε περίπτωση ανόδου της θερμοκρασίας κατά 2°C, θα ισοδυναμούσε με απώλεια 15 δισ. ευρώ εσόδων ετησίως. Στην ακραία περίπτωση ανόδου κατά 4°C θα έφτανε μάλιστα τα 52 δισ. ευρώ.

Ο Κάρλο Σπετ, ειδικός της ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής πύλης «Urlaubspiraten», με εκατομμύρια επισκέπτες, προτρέπει τους τουρίστες να κατευθυνθούν «στα βουνά», αφού οι αλπικοί προορισμοί έχουν μέση διαφορά θερμοκρασίας 6°C σε σχέση με κλασσικούς μεσογειακούς προορισμούς. Eπίσης να ταξιδέψουν «στην Πολωνία ή στις βαλτικές χώρες οι οποίες έχουν και σημαντικά χαμηλότερες τιμές».
 
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

ΤΟΡΣΤΕΝ ΚΙΡΣΤΓΚΕΣ, καθηγητής τουριστικής οικονομίας του Πανεπιστημίου του Βίλχελμσχάφεν: «Οι καύσωνες δεν θα επηρεάσουν. Η εμπειρία από φυσικές καταστροφές του παρελθόντος δείχνει ότι οι τουρίστες επιστρέφουν πολύ γρήγορα και οι οικογένειες με παιδιά μπορούν να ταξιδέψουν μόνο το καλοκαίρι. Ο ήλιος θα είναι πάντα ο καθοριστικός παράγοντας, ειδικά τώρα που ο καιρός σε μας είναι άστατος και βροχερός. Ο καιρός δεν θα είναι ποτέ σίγουρα καλός ούτε στην Γερμανία, ούτε στην Σκανδιναβία, παρά μόνο στο νότο», τόνισε σε συνέντευξή του στο Γερμανικό οικονομικό περιοδικό «Wirtschafts Woche». Εξάλλου «η εμπειρία δείχνει ότι οι 40°C είναι η εξαίρεση σχεδόν παντού – και φέτος. Γενικώς η ζέστη δεν λειτουργεί αποτρεπτικά. Χώρες όπως η Ελλάδα είναι πολύ δημοφιλείς εδώ και δεκαετίες, παρόλο που κάνει πάντα πολύ ζέστη». Από την άνοδο της θερμοκρασίας θα ωφεληθούν «πιθανόν οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης, αλλά μόνο αν όντως κάνει ζέστη εκεί». Όμως, «ακόμα και αν πηγαίνουν στο νότο λιγότεροι την περίοδο αιχμής, θα πηγαίνουν πριν ή μετά, όταν έχει λιγότερη ζέστη – και σίγουρα καλύτερο καιρό από μας».

ΑΝΤΛΗΣΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗΣ ΠΗΓΗΣ

antimedia.gr

Σχόλια