Ο εκλογικός νόμος 4406/2016, προβλέπει κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα και υπολογισμό των κοινοβουλευτικών εδρών που αντιστοιχούν σε καθένα από τα κόμματα, τα οποία συγκεντρώνουν τουλάχιστον 3% επί των έγκυρων ψήφων στην εκάστοτε εκλογική αναμέτρηση. Το σύνολο των ψήφων που κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα συγκεντρώνει στην Επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 300 και το γινόμενο αυτό διαιρείται με το άθροισμα των ψήφων υπέρ όλων των εκάστοτε κοινοβουλευτικών κομμάτων. Οι επόμενες θα γίνουν με τον νέο νόμο τον οποίο και ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που παραπέμπει σε σύστημα ενισχυμένης αναλογικής ευνοώντας το πρώτο κόμμα.
Οι επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές διεξάγονται μέσα σε 30 ημέρες, εάν υπάρξει αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης μέσω διερευνητικών εντολών μετά την προκήρυξή τους με διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας. Στο μεσοδιάστημα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορίζει υπηρεσιακή κυβέρνηση, με υπηρεσιακό Πρωθυπουργό έναν από τους Προέδρους των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΜΗ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ
Όπως φαίνεται από τις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν αναμένεται να υπάρξει αυτοδυναμία κανενός κόμματος, μιάς και ισχύει η απλή αναλογική. Για να έχει ένα κόμμα αυτοδυναμία, θα πρέπει να λάβει το 45-47% των ψήφων, ανάλογα με το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.
Μετά το επίσημο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, θα ανακοινώσει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα επίσημα αποτελέσματα για τη δύναμη των κομμάτων στη νέα Βουλή και αυτή θα δώσει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Ο πρώτος που θα λάβει την εντολή, θα κάνει συναντήσεις με τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων ή κάποιων από αυτούς για συνεργασία, αλλά ίσως την επιστρέψει αμέσως. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το άρθρο 37, παρ. 3 του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Και εφ΄ όσον δεν υπάρξει συνεργασία πλειοψηφίας, πάμε σε δεύτερη εκλογική διαδικασία.
ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική, αλλά με μειωμένο το μπόνους για το πρώτο κόμμα. Δηλαδή ενώ με τους προηγούμενους νόμους το πρώτο κόμμα έπαιρνε 50 έδρες, τώρα για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει το πρώτο κόμμα να πιάσει το 40%. Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό του, τόσο μεγαλύτερο το μπόνους. Αυτό ξεκινάει αν λάβει πάνω από το 20% με συν 20 έδρες. Στη συνέχεια προστίθεται μια έδρα για κάθε 0,5% στο ποσοστό του πρώτου κόμματος.
ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥΣ
Οι αρχηγοί των κομμάτων θα καταρτίσουν λίστα, με την οποία θα εκλεγούν οι βουλευτές. Ως είθισται η λίστα συνήθως ακολουθεί τη σειρά που έλαβαν οι βουλευτές στις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Οι εκλογές με λίστα γίνονται όταν διεξάγονται εκλογές σε διάστημα μικρότερο των 18 μηνών από τις προηγούμενες. Αυτό είχε συμβεί και στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 (είχε μεσολαβήσει διάστημα μικρότερο από δύο μήνες από τις προηγούμενες που είχαν διεξαχθεί 6 Μαΐου), αλλά και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 (είχαν περάσει 6 μήνες από τις εκλογές που προηγήθηκαν).
ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ
Στις ερχόμενες πρώτες εκλογές, για να υπάρξει πλειοψηφία 151 εδρών απαιτείται εκλογικό ποσοστό κοντά στο 50%, ανάλογα με τη μη αντιπροσωπευόμενη ψήφο, δηλαδή ανάλογα με το ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής. Κύριο χαρακτηριστικό του νόμου 2016 της απλής αναλογικής, είναι ότι σχεδόν απαγορεύει μονοκομματική πλειοψηφία.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε παρατεταμένη ακυβερνησία ενώ κάποιοι άλλοι μιλάνε για το πιο Δημοκρατικό εκλογικό σύστημα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου