Φθάσαμε στην τελική ευθεία των εκλογών. Επίσημα ο προεκλογικός αγώνας μέχρι το βράδυ της Παρασκευής και έπειτα η ηρεμία, ίσως λίγο πρίν την <<καταιγίδα>> για ορισμένα κομματικά επιτελεία. Οι δυναμικές όλων και η χάραξη στρατηγικών από την Κυριακή το βράδυ και μετά, θα καθορίσουν το αποτέλεσμα της επόμενης διαδικασίας ψήφου, εάν τελικά όπως τουλάχιστον διαφαίνεται, τα πράγματα δεν ξεκαθαρίσουν στην πρώτη κάλπη.
Η ΦΗΦΟΣ Η ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗ
Στις προηγούμενες εκλογές, ένα ποσοστό περίπου 10%, αποφάσισε μέσα στο εκλογικό κέντρο τι και ποιόν θα πρέπει να επιλέξει για είσοδο στο Κοινοβούλιο.
Οι δημοσκοπικές εταιρείες <<ανιχνεύουν>> την ψήφο μας, σε μία ακόμα εποχή μη αξιοπιστίας από πολλούς συμπολίτες μας των αποτελεσμάτων της έρευνας που ανακοινώνουν. <<Διευρύνθηκε>> η απόσταση μεταξύ πρώτου και δευτέρου ή μήπως η ψαλίδα πηγαινοέρχεται; Έχει το νέο Πασόκ ελπίδες για διψήφιο αριθμό αποτελέσματος ή όχι; Άραγε τα ποσοστά των κομμάτων του κ. Βελόπουλου και του κ. Βαρουφάκη θα είναι σε προηγούμενα μεγέθη ή θα έχουμε εκπλήξεις; Με το ΚΚΕ, λίγο πάνω λίγο κάτω, ως συνήθως δηλαδή, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δεν προβληματίζονται. Αλλά τι θα γίνει με τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής, τα λευκά και τα άκυρα; Υπάρχει περίπτωση η εκπροσώπηση να γίνει με ένα κόμμα περισσότερο ή λιγότερο μετά την απόφαση της λαϊκής βούλησης;
Είναι και το γεγονός του ότι οι δημοσκοπικές εταιρείες αρνούνται να δημοσιεύσουν τα πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα τους. Αυτά δηλαδή που επηρεάζουν επί μέρους έως καθοριστικά το αποτέλεσμα των προβλέψεών τους. Πάνω στο θέμα όμως αυτό, η νομοθεσία προβλέπει ότι αν κάποιος έχει κάποια ένσταση ή κάποια αμφιβολία για την ποιότητα των δεδομένων μιας έρευνας, μπορεί να απευθυνθεί στην Ελεγκτική Επιτροπή των δημοσκοπήσεων. Μία επιτροπή επισκέπτεται την εταιρεία, έχοντας τη δυνατότητα πρόσβασης όχι μόνο στα πρωτογενή δεδομένα αλλά και στα στοιχεία των ερωτώμενων.
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Σε μία εποχή που τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων παρουσιάζουν κατά διαστήματα αύξηση στα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος, όταν η ανεργία παραμένει μεγάλη, η φτώχεια πλήττει την κοινωνία και η νεοφτώχεια πολλαπλασιάζεται, οι μισθοί παραμένουν χαμηλότεροι σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από άλλα ευρωπαϊκά κράτη το ίδιο και οι συντάξεις, οι μικρές αυξήσεις λόγω πληθωρισμού χάνουν σε πραγματικές αξίες και η αγοραστική δύναμη μειώνεται καθημερινά λόγω της ακρίβειας που χτύπησε <<κόκκινο>> και όταν το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών και οι ίδιες πολιτικές πάνω στο Σκοπιανό συνεχίζονται, με την Τουρκία να είναι συνεχής απειλή, η ΑΟΖ να μη χαράσσεται και τα πάντα σχεδόν πάνω στα Εθνικά θέματα να τα αφήνουμε επικαλούμενοι την δικαιοδοσία της Χάγης, είναι λογικό η δυσαρέσκεια που δεν εκφράζεται από της εταιρείες που δημοσκοπούν, το <<αυριανό>> εκλογικό αποτέλεσμα που παρουσιάζουν, να αμφισβητείται από ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας.
ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Το Ντιμπέϊτ όπως φάνηκε δεν ήτανε θετικό για τους δύο <<μονομάχους>> που προηγούνται σε πρόθεση ψήφου. Η συζήτηση το πιθανότερο να μην επηρέασε τους ψηφοφόρους.
Αυτό όμως που απασχολεί όλους είναι η αδιαφορία των πολιτών, η οποία εάν δημιουργήσει μεγάλη αποχή, το πιθανότερο να πολλαπλασιασθούν τα ερωτήματα σε περίπτωση δεύτερης Κυριακής στην κάλπη, αλλά και η ψήφος των νέων ψηφοφόρων αφού 438.595 νέοι ηλικίας από 17 έως 21 ετών θα έχουν την δυνατότητα να προσέλθουν στις κάλπες για πρώτη φορά.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΚΡΥΑΝΙΔΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου