Ο ΣΚΡΕΚΑΣ ΒΡΗΚΕ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ


Η χώρα πενθεί για το δυστύχημα στα Τέμπη, ο κόσμος είναι οργισμένος. Και ο υπουργός περιβάλλοντος Σκρέκας έφερε στην Βουλή προς ψήφιση νομοσχέδιο για την πώληση του ΝΕΡΟΥ, όπως έγινε με τον Σιδηρόδρομο και όχι μόνο. Πουλάνε έναντι πινακίου φακής τα κοινωνικά αγαθά χωρίς να ρωτήσουν κανέναν. Αποφασίζομεν και  Διατάσσομεν.....

Διαχωρίζεται η διαχείριση του δικτύου από την παροχή του νερού......Αυτό σημαίνει Ιδιωτικοποίηση. Η κυβέρνηση ήθελε να παραχωρήσει σε ιδιώτες τα φράγματα Μόρνου, Ευήνου, Υλικής και Μαραθώνα, αλλά και τις γεωτρήσεις της Πάρνηθας και του Βοιωτικού κάμπου, καθώς και του δικτύου που μεταφέρει το νερό στην πρωτεύουσα εδώ και καιρό. Τον Οκτώβριο του 2022 το ΣτΕ μπλόκαρε την απόπειρα ιδιωτικοποίησης. Αλλά το νομοσχέδιο Σκρέκα, έρχεται να <<επιλύσει>> το πρόβλημα αντισυνταγματικότητας που επέβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Να κάνει δεκτή την αίτηση ακύρωσης τού: Συμπράξεις Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα, που διαχωρίζει νομοθετικά την ΕΥΔΑΠ Παγίων, την ΕΥΑΘ Παγίων και τον Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ) από τους παρόχους υπηρεσιών ύδατος (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Δημοτικές ΔΕΥΑ).

Αυτό έγινε και με τον ΟΣΕ. Τον <<σπάσανε>> σε πολλά κομμάτια και τον ξεπούλησαν.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, το καλοκαίρι του 2013, συμφώνησαν με την πρόταση του Επιτρόπου Barnier, να εξαιρεθεί το νερό από τη Νέα Οδηγία, σχετικά με την ανάθεση των συμβάσεων παραχώρησης. Κάτι που προφανώς θίγει τα συμφέροντα των ιδιωτικών εταιρειών παροχής νερού. Οι Ελληνικές κυβερνήσεις προτιμούν την <<κώφωση>>, επιμένοντας στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ. Μιλάνε για μνημονιακή δέσμευση, κάτι που αναιρείται από την πρόταση Barnier.

Γνωρίζοντες, αναφέρουν ότι η μεταφορά κρίσιμων, αποφασιστικών, ελεγκτικών και κυρωτικών αρμοδιοτήτων στον τομέα των υδάτων σε Ρυθμιστική Αρχή, συνιστά από την πλευρά του κράτους απεμπόληση εξουσίας του σε δημόσια αγαθά και συγχρόνως απώλεια δημόσιου ελέγχου. Όπως επισημαίνει η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, που αποτελούν κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικές δημοτικές επιχειρήσεις οι οποίες δρουν μονοπωλιακά στον οικείο δήμο, δημιουργείται έντονη ανησυχία ότι με τη θέσπιση της ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική αρχή αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων), σχεδιάζονται παρεμβάσεις στον τομέα υπηρεσιών ύδατος που θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ και μάλιστα σε αντίθεση με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ υπέρ της δημόσιας διαχείρισης του νερού.


Σχόλια