ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ
Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των Ελληνοαλβανικών θαλάσσιων ζωνών.
Η σύναψη δύο συμφωνιών για την αποφυγή συνοριακών επεισοδίων και τη διατήρηση των πυραμίδων που ορίζουν ένα τμήμα των χερσαίων συνόρων τους.
Τα συνοριακά ζητήματα, σημαντική πηγή έντασης στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις.
Το συνεχές αίτημα της Αλβανίας για κατάργηση του νόμου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που τεχνικά έχει φέρει την Ελλάδα σε πόλεμο μαζί της.
Το ζήτημα των Τσάμηδων, σχετικά με τους Αλβανούς που εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. (Στο Β΄ παγκόσμιο πόλεμο συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις του Άξονα, κάτι που προκάλεσε τη βίαιη εκδίωξη τους από τις δυνάμεις του ΕΔΕΣ υπό την υποστήριξη των Βρετανών και Αμερικάνων στρατιωτικών συνδέσμων, στην Αλβανία). Η Αλβανία, άμεσα ή έμμεσα, άσκησε πίεση ώστε το θέμα να ενταχθεί σε ένα πακέτο μέτρων που θα πρέπει να επιλυθούν και από τις δύο χώρες, αλλά χωρίς επιτυχία. Οι Ελληνικές αρχές κηρύσσουν το ζήτημα των Τσάμηδων ως άλυτο.
ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ
Και οι δύο χώρες συμφωνούν ότι το ζήτημα αποτελεί εμπόδιο για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, αλλά έχουν εντελώς αντίθετες αντιλήψεις για τη φύση του προβλήματος και τις πιθανές λύσεις. Όμως οι διαφωνίες και οι προβληματικές πτυχές στις διμερείς σχέσεις δεν σχετίζονται μόνο με ζητήματα που κληρονομήθηκαν από το παρελθόν. Συνδέονται επίσης με την Ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, με την Αθήνα που εκφράζει ανησυχίες για διακρίσεις και με τα Τίρανα που διαμαρτύρονται για γραφειοκρατικά εμπόδια που συναντούν οι Αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα. Οι πολιτικές συναντήσεις υψηλού επιπέδου των τελευταίων ετών, ωστόσο, χρησίμευσαν ως μια υγιής πολιτική και πρακτική βάση για την έναρξη μιας νέας δομημένης διαδικασίας στο πλαίσιο της οποίας και οι δύο χώρες έχουν ενεργοποιήσει κοινές επιτροπές εμπειρογνωμόνων για να συζητήσουν διμερή ζητήματα λεπτομερώς.
Η Ελληνική μειονότητα στην Αλβανία: δυνητικά μια γέφυρα φιλίας
Η Ελλάδα και η Αλβανία έχουν κατά καιρούς βιώσει εντάσεις σχετικά με το καθεστώς και τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Τα επεισόδια έχουν προκαλέσει έντονες εθνικιστικές αντιδράσεις και στις δύο κοινωνίες, αφήνοντας την εντύπωση ότι η ελληνική μειονότητα, παράγοντας που συνδέει άρρηκτα τις δύο χώρες, λειτουργεί ως παράγοντας διχασμού.
Μέσα σε αυτή την αντίληψη, η κοινή επίσκεψη των πρωθυπουργών στο Ελληνικό μειονοτικό χωριό Δερβιτσάνη έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα ότι η μειονότητα είναι μια γέφυρα φιλίας και πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο ως τέτοια.
Παρά το έντονο μήνυμα και το πνεύμα συνεργασίας που εκφράζεται, οι διαφορετικές ερμηνείες για τα θέματα που αφορούν την ελληνική μειονότητα εξακολουθούν να ισχύουν και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εντάσεις εάν επανέλθουν στο προσκήνιο ανά πάσα στιγμή.
Η διατήρηση των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία αποτελεί σημαντικό στόχο της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Η Αθήνα θέτει τα ζητήματα της Ελληνικής μειονότητας όχι μόνο σε διμερές επίπεδο, αλλά και στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ.
Οι Αλβανοί μετανάστες, η μεγαλύτερη κοινότητα μεταναστών στην Ελλάδα, είναι η δεύτερη ανθρώπινη σύνδεση που διαπερνά όλες τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ Αθήνας και Τιράνων. Και οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή ένα από τα βασικά ζητήματα που επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα των Αλβανών μεταναστών - τις συντάξεις τους στην Ελλάδα.
Η αμοιβαία αναγνώριση των συντάξεων ήταν πάγιο αίτημα των Αλβανών μεταναστών. Ωστόσο, η υπόθεση αναβλήθηκε λόγω της πολυπλοκότητάς της. Το γεγονός ότι τα Τίρανα και η Αθήνα έχουν συγκροτήσει μια κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα συζητήσει τεχνικά ζητήματα για τις συντάξεις είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΠΗΓΕΣ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου