Η ΡΩΣΙΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

 


Το Σάββατο 1η Απριλίου, η Ρωσική Ομοσπονδία θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για έναν μήνα, διαδεχόμενη τη Μοζαμβίκη. Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτελείται από 15 κράτη-μέλη. Κάθε μέλος έχει μία ψήφο. Βάσει του καταστατικού των Ηνωμένων Εθνών, όλα τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να συμμορφωθούν προς τις αποφάσεις του. Η προεδρία του Σώματος αλλάζει κάθε μήνα με αλφαβητική σειρά με βάση το αλφάβητο της αγγλικής γλώσσας. Η τελευταία επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Ρωσίας  Σεργκέι Λαβρόφ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Απρίλιο. <<Πρωτοβουλία της ρωσικής προεδρίας θα είναι να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση υψηλού επιπέδου στο Συμβούλιο Ασφάλειας, σχετικά με την αποτελεσματική πολυμερή συνεργασία μέσω της υπεράσπισης των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών>>, δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, συμπληρώνοντας ότι ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σχεδιάζει να προεδρεύσει και σε μια συνεδρίαση με αντικείμενο τη Μέση Ανατολή στις 25 Απριλίου.

Η Ουκρανία αποκάλεσε κακόγουστο αστείο την Ρωσική προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

<<Ο πρόεδρος του Συμβουλίου βασικά προεδρεύει συναντήσεων και χειρίζεται μεγάλο μέρος της γραφειοκρατικής δουλειάς του. Όμως δεν έχει μεγάλες δυνατότητες ως προς το να επηρεάσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου>>, αναφέρει ο Τόμας Γκρέιαμ από το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Υποστηρικτές της Ουκρανίας ζητούν την αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Σύμφωνα με τον Γκρέιαμ όμως, αυτό είναι περίπου αδύνατο. Θα χρειαζόταν μια ψηφοφορία και η Ρωσία διαθέτει βέτο. Οπότε αυτό δεν πρόκειται να γίνει, είπε ο ίδιος στο euronews.

Ο Άντριου Μακ Λέοντ, καθηγητής του τμήματος Μελέτης του Πολέμου στο King’s College του Λονδίνου, διαμηνύει πώς μία από τις αλήθειες των διεθνών σχέσεων είναι πως αν ένα από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εμπλακεί σε μια ένοπλη σύρραξη, δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί το Σ.Α να κάνει για να το σταματήσει. Διότι το εν λόγω μέλος θα ασκήσει το βέτο που έχει στη διάθεσή του, όπως κάνει η Ρωσία στο θέμα της Ουκρανίας ή η Κίνα μπορεί να κάνει όσον αφορά την Ταϊβάν ή όπως έκαναν οι Αμερικανοί για το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Επομένως είναι μια συνήθης κατάσταση.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

eReportaz


Σχόλια