ΚΑΙ ΜΕ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΜΕΝΟ ΚΡΕΑΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

Πράσινο φως από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Η παραγωγή του καλλιεργημένου κρέατος γίνεται σε χαλύβδινες δεξαμενές, χρησιμοποιώντας κύτταρα που έχουν συλλεχθεί από ζωντανά ζώα.


Το μενού γεύτηκαν πρώτοι οι μετέχοντες της Συνόδου για το Κλίμα (COP27) που διοργανώθηκε τον περασμένο μήνα στην Αίγυπτο. Το προσφερόμενο γεύμα, από το περίπτερο της αντιπροσωπείας της Σιγκαπούρης, περιελάμβανε φαγητό που ανακοινώθηκε από τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) ως μια μετασχηματιστική προσέγγιση για τη μείωση των εκπομπών.  Η Σιγκαπούρη πρωτοπορεί τα τελευταία χρόνια σε τέτοιου είδους παρασκευάσματα.

Τώρα, η εταιρεία GOOD Meat με έδρα την Καλιφόρνια, έλαβε <<πράσινο φως>> από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, για να προωθήσει στην αγορά το κρέας κοτόπουλου που καλλιεργεί εργαστηριακά. Η εταιρεία σέρβιρε για πρώτη φορά το 2013 το πρώτο καλλιεργημένο μπιφτέκι στον πλανήτη. Ο FDA έκρινε ότι το εργαστηριακά καλλιεργημένο κοτόπουλο της Good Meat είναι ασφαλές προς κατανάλωση. Τον Νοέμβριο του 2022, εξέδωσε την πρώτη σφραγίδα για το καλλιεργημένο κοτόπουλο της UPSIDE Food. Το 2020, η GOOD Meat έλαβε έγκριση για την πώληση καλλιεργημένου κοτόπουλου στη Σιγκαπούρη που είναι διαθέσιμο στην αγορά της  χώρας εδώ και δυο χρόνια. Πολλές επιχειρήσεις αναζητούν τρόφιμα, τα οποία θα εξασφάλιζαν μεγάλη εξοικονόμηση εκπομπών άνθρακα και νερού και λιγότερα στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, με αποτέλεσμα
στο χορό του καλλιεργημένου κρέατος αναμένεται να μπουν το Κατάρ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το ποσό των 366 εκατ. δολαρίων επενδύθηκε σε Αµερικανικά  εγχειρήµατα καλλιέργειας κρέατος από το 2020.

Παρά του ότι αρκετές μελέτες αμφισβητούν τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα των προϊόντων κρέατος που καλλιεργούνται στο εργαστήριο, κάποιοι επιμένουν ότι θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή κρέατος κατά ένα τεράστιο ποσοστό, έως και 96%. Προς το παρόν, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το πραγματικό περιβαλλοντικό κόστος της καλλιέργειας κυττάρων έναντι της εκτροφής πουλερικών και βοοειδών. Τον Μάιο του 2022, η GOOD Meat ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει τη μεγαλύτερη μονάδα καλλιέργειας κρέατος στον κόσμο, η οποία θα βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Να σημειώσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ως τροφή των Ευρωπαίων πολιτών την κατανάλωση γρύλων, σκουληκιών και ακριδών προκειμένου να αντέξει την μείωση της γεωργικής παραγωγής που προκάλεσαν οι κυρώσεις της στην Ρωσία. Αυτό όμως ενόχλησε πολλούς πολίτες της ΕΕ, οι οποίοι συμπεραίνουν ότι η Ένωση για να ικανοποιήσει τα αμερικανικά γεωπολιτικά συμφέροντα, προτιμάει να υποβαθμίσει τα ατομικά και βιοτικά συμφέροντα των δικών της πολιτών.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ

ΕΡΤ

Gizmodo

 

Σχόλια