ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΣΤΗ ΒΙΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ


Οι Έλληνες πρωτοπόροι στην αυτοαναπτυσσόμενη βιοηλεκτρονική στον εγκέφαλο

"Greek" the first step for cyborgs? Greek pioneers self-developing bioelectronics in the brain

<<Γάμος>> ζωντανής και μη ζωντανής ύλης.

Ο Έλληνας ερευνητής Ξενοφώντας Στρακόσας, είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2003), όπου έκανε και μεταπτυχιακό στη νανοτεχνολογία, ενώ πήρε το διδακτορικό του στη μικροηλεκτρονική από τη Γαλλική σχολή Ecole des Mines de Saint-Etienne. Μετά από μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο Linköping της Σουηδίας, αυτή τη στιγμή εργάζεται εκεί και στο Lund ως ανώτερος ερευνητής μηχανικός. Πειράματα (σε ζωντανά ψάρια και ιστούς άλλων ζώων) από τον ίδιο και τους συνεργάτες του – συμπεριλαμβανομένων δύο άλλων Ελλήνων της διασποράς, της Ελένης Σταυρινίδου και του Μάριου Σαββάκη από το Λινκόπινγκ – έδειξαν ότι είναι δυνατόν να δημιουργηθούν βιοηλεκτρόδια με αυτόν τον τρόπο στον εγκέφαλο, την καρδιά και μύες των ζώων, χωρίς να τους προκαλεί καμία βλάβη, καθώς τα βιοηλεκτρονικά ήταν ανεκτά από το ανοσοποιητικό τους σύστημα. 

newsbulletin247

Μία εξέλιξη που συνορεύει με την επιστημονική φαντασία. Ερευνητές στη Σουηδία, με επικεφαλής έναν Έλληνα της διασποράς, βρήκαν έναν καινοτόμο τρόπο να καλλιεργούν ηλεκτρόδια μέσα στους ίδιους τους ζωντανούς ιστούς.

Το πρώτο βήμα για τα cyborgs, δηλαδή για την ενσωμάτωση μηχανικών μερών και κυκλωμάτων σε ζωντανούς ιστούς, μπορεί να έχει γίνει πραγματικότητα, με Ελληνική συμβολή. Τα όρια μεταξύ βιολογίας και τεχνολογίας γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα, γεγονός που μεταξύ άλλων, ανοίγει νέες δυνατότητες στον τομέα της βιοϊατρικής. Το επίτευγμα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία βιοηλεκτρονικών κυκλωμάτων πλήρως ενσωματωμένων στον ανθρώπινο εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα και άλλα μέρη του σώματος.

Τα ενδογενή μόρια του ίδιου του σώματος αποδείχθηκαν επαρκή για να πυροδοτήσουν το σχηματισμό της βιοηλεκτρονικής (ηλεκτρόδια), χωρίς την ανάγκη γενετικής τροποποίησης ή εξωτερικών σημάτων όπως φως ή ηλεκτρισμός, που ήταν απαραίτητα σε προηγούμενα πειράματα. Οι ερευνητές στη Σουηδία είναι οι πρώτοι στον κόσμο που το πέτυχαν αυτό: να εισάγουν μια ουσία σε ένα ζωντανό ον και στη συνέχεια η ίδια, χρησιμοποιώντας τη χημεία του σώματος, μετατρέπεται σε ένα στερεό αλλά εύκαμπτο αγώγιμο, μη τοξικό και βιοσυμβατό πολυμερές υλικό κατάλληλο για εμφυτευμένα ηλεκτρονικά . 

Με επικεφαλής τον Ξενοφώντα Στρακόσα και τον καθηγητή Μάγκνους Μπεγρέν, ερευνητές από τα πανεπιστήμια Linköping (Εργαστήριο Οργανικής Ηλεκτρονικής), Lund και Gothenburg, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science». 

Τα νέα οργανικά βιοηλεκτρονικά γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ του κόσμου της βιολογίας και του κόσμου της τεχνολογίας. Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή μέθοδο για τη δημιουργία μαλακών, ηλεκτρικά αγώγιμων υλικών μέσα στους ζωντανούς ιστούς. Με την έγχυση μιας γέλης πολυμερούς υλικού που περιέχει ένζυμα, τα οποία δρουν ως καταλύτες, μπόρεσαν να <<αναπτύξουν>> ηλεκτρόδια μέσα στους ζωικούς ιστούς, παρακάμπτοντας την ανάγκη για ένα άκαμπτο ηλεκτρονικό υπόστρωμα.

Θα γίνουν περαιτέρω μακροπρόθεσμες μελέτες ασφάλειας και σταθερότητας για να καθοριστεί εάν η νέα τεχνολογία μπορεί να ενσωματωθεί με ασφάλεια στον άνθρωπο για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αν δοθεί το πράσινο φως, τότε οποιοσδήποτε ζωντανός ανθρώπινος ιστός θα μπορεί ουσιαστικά να μετατραπεί σε ηλεκτρονικό, φέρνοντας πιο κοντά το <<πάντρεμα>> ζωντανής και μη ύλης, μια εξέλιξη που συνορεύει με την επιστημονική φαντασία. Ωστόσο, θα πρέπει να ξεπεραστούν πρώτα διάφορα πρακτικά προβλήματα, προτού δοκιμαστεί η νέα ουσία σε ανθρώπους.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ

NEWSBULLETIN 

Science

Σχόλια