ΜΕ ΤΑΧΕΙΣ ΡΥΘΜΟΥΣ Η ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΡΑΧΤΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ


Μέχρι το τέλος του 2023 γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί η επέκταση κατά 35 χλμ. του τεχνητού εμποδίου στον Εβρο. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Τόνισε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό το έργο της κατασκευής του συνόλου του φράχτη, μήκους 140 χλμ. Εντός του 2023 θα υπάρχουν πολύ σημαντικές εξελίξεις και στο θέμα της περαιτέρω χρηματοδότησης του έργου, το οποίο ξεκινά με χρηματοδότηση από Εθνικούς πόρους, αλλά είναι προφανές ότι η ΕΕ <<οφείλει να δείξει την αλληλεγγύη της στην πράξη>>. 

Για την επέκταση στο τμήμα των 35 χιλιομέτρων στον κεντρικό Έβρο, σε σημεία όπου η γειτνίαση ποταμού και ορεινού όγκου, καλυμμένου με πυκνό δάσος, τα καθιστά ιδανικά ως παράνομα περάσματα μεταναστών, ο προϋπολογισμός είναι 99,2 εκατ. ευρώ. Λόγω της ανάγκης για άμεση και αποτελεσματική απάντηση στην απειλή, επιλέχθηκε η εξαιρετική διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση της προκήρυξης, καθόσον δεν ήταν δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοιχτές, κλειστές ή ανταγωνιστικές διαδικασίες με διαπραγμάτευση. Στη διαπραγματευτική διαδικασία, προσήλθαν οι δύο εκ των πέντε επιχειρήσεων 7ης τάξης, οι οποίες κατέθεσαν μία κοινή προσφορά ως <<Ένωση Οικονομικών Φορέων ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και ΙΝΤΡΑΚΑΤ>>, που κατόπιν διαδοχικών βελτιώσεων, ανήλθε στο ποσό των 78.002.261,17 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), ήτοι μέση τεκμαρτή έκπτωση 2,5%. Η προσφορά έγινε δεκτή και ακολούθησε η κατάθεση των δικαιολογητικών κατακύρωσης, τα οποία και ελέγχθηκαν ως προς την εγκυρότητα και την πληρότητά τους.

Να σημειωθεί ότι ο φράχτης θα κατασκευαστεί επί του αναχώματος που υπάρχει και θα λειτουργήσει και ως αντιπλημμυρικό έργο, για να προστατεύσει τις τοπικές καλλιέργειες και τους γειτονικούς οικισμούς από τον κίνδυνο πλημμυρών.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Σχόλια