Η ΦΙΛΕΝΑΔΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΓΓΛΙΑ

 


ΤΗΝ ΦΙΛΕΝΑΔΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΗΝ ΛΕΝΕ ΑΓΓΛΙΑ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΓΓΛΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Αμυντική συνεργασία, κοινές ασκήσεις, ανάπτυξη σχέσεων στο πεδίο της στρατιωτικής βιομηχανίας.

Και οι Βρετανικές βάσεις, που εκ των πραγμάτων πρέπει να αποτελέσουν  την απάντηση της Λευκωσίας σε αυτή τη στρατηγική συμμαχία.  Ο δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος, γράφει στο philenews.com. ότι εκφράζεται ανησυχία για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, καθώς εκτιμάται ότι θα επηρεάσει αρνητικά τα συμφέροντα της Κύπρου. Αργά ή γρήγορα, αναπόφευκτα, θα τεθεί το θέμα των βάσεων. Υπάρχουν επεξεργασμένα σενάρια, εάν και εφόσον υπάρξει πολιτική απόφαση σε σχέση με το κεφάλαιο αυτό, των βάσεων δηλαδή. Είναι προφανές πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχοντας υπόψη τις κοινές δράσεις, τις κινήσεις διεύρυνσης της συνεργασίας με άλλες χώρες της περιοχής, δεν μπορεί να μην αντιδράσει και να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης τις Βρετανικές βάσεις, αν και μόνο μια φορά στο παρελθόν έχει αξιοποιήσει αυτό το εργαλείο. Σημειώνεται πως Λονδίνο και Άγκυρα προσπαθούν να προσελκύσουν Ρώμη και Μαδρίτη.

Οι Άγγλοι έχουν επενδύσει σημαντικά στον τομέα συνεργασίας με την Άγκυρα εδώ και χρόνια. Οι Τούρκοι χτίζουν τη βιομηχανία και την αναπτύσσουν επικίνδυνα, καθώς κάθε νέο οπλικό σύστημα που κατασκευάζεται, χρησιμοποιείται για να εκτοξεύει η πολιτική της ηγεσία απειλές.

Ο ΡΟΛΟΣ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ

Ο ρόλος Ιταλίας και Ισπανίας

Οι Ιταλοί είναι επιφυλακτικοί, αν και δεν κλείνουν την πόρτα (έγινε τριμερής συνάντηση των υπουργών άμυνας Ιταλίας, Βρετανίας, Τουρκίας).

Οι Ισπανοί έχουν οικονομικά συμφέροντα, με την αγορά αεροπλανοφόρου από την Τουρκία, το «Αναντολού». Το αεροπλανοφόρο αναμένεται να εγκατασταθεί κοντά στη Λιβύη, για να μπορεί ανά πάσα στιγμή να κινείται επιθετικά τόσο κατά της Κύπρου, της Ελλάδος, αλλά και οποιασδήποτε άλλης γειτονικής χώρας. Θα συνιστά μόνιμη απειλή για τα κράτη της περιοχής.

Η Γαλλία παρακολουθεί από κοντά τις κινήσεις αυτές, ώστε να μήν έρθει προ τετελεσμένων.

Λόγω Λιβύης αντιδρά και η Αίγυπτος, που έχει πλήρη ενημέρωση μετά τη δήλωση  Ερντογάν, με αφορμή την κατασκευή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Σαμψούντα: Τώρα αρχίσαμε να φτιάχνουμε τους πυραύλους μας. Φυσικά, αυτή η παραγωγή τρομάζει τον Έλληνα. Όταν λες Tayfun (Τυφώνας), ο Έλληνας φοβάται. Στην Ελλάδα λένε ότι θα χτυπήσει την Αθήνα. Φυσικά και θα χτυπήσει εαν δεν κάτσετε ήρεμα.

Συνεπώς, κάθε όπλο που κατασκευάζεται έχει στόχο. Στρέφεται εναντίον μιας άλλης χώρας. Και αυτό το λαμβάνουν πολύ σοβαρά στην Αίγυπτο.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Η νέα αυτή συνεργασία επηρεάζει την περιοχή και ιδιαίτερα την Κύπρο, ανεξαρτήτως του τι λένε οι Βρετανοί. Είναι προφανές πως σ’ αυτή τη γεωπολιτική και γεωστρατηγική προσπάθεια, βασικοί παίκτες είναι δυο χώρες που διαθέτουν στρατεύματα στην Κύπρο. Η Τουρκία, που είναι χώρα κατακτητής και η Βρετανία που επικαλούμενη συμφωνίες από το 1960, διαθέτει στο νησί στρατιωτικές βάσεις.

Άγκυρα και Λονδίνο, ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., προσπαθούν με κάθε τρόπο να δημιουργήσουν μια περιφερειακή πολιτική ελέγχου, λειτουργώντας ως αντίβαρο στη Γαλλία και έχοντας ως κοινό πεδίο δράσης και προσοχής την περιοχή της Λιβύης.

Η Βρετανία επιχειρεί να σταθεί απέναντι στη Γαλλία αξιοποιώντας συμφέροντα της Τουρκίας. Συνεπώς, δεν στρέφεται μόνο κατά της Κύπρου, γεγονός που πρέπει ν’ απασχολήσει όλες τις χώρες της περιοχής.

Σχόλια