ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΠΡΟ

 



ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ 

Ο Διεθνής τύπος αρχίζει όλο και με πλέον ειλικρινή άρθρα, να μεταφέρει την προσπάθεια Τουρκοκυπρίων να ενωθούν τα κατεχόμενα με την Ελεύθερη Κύπρο.

Η Βρετανική εφημερίδα The Guardian, δημοσίευσε συνομιλίες, οι οποίες δείχνουν ότι πολλοί εναντιώνονται πλέον στην Άγκυρα.

Ο Σενέρ Ελτζίλ, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Τούρκων Εκπαιδευτικών Κύπρου, η οργή λέει, είναι στον αέρα στην τουρκοκρατούμενη βόρεια Κύπρο. Η οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, χάρη στην οικονομική και πολιτική εξάρτηση της αυτοαποκαλούμενης δημοκρατίας από την Τουρκία. Χιλιάδες έχουν βγει στους δρόμους, υποκινούμενοι από τους ρυθμούς πληθωρισμού που έχουν κάνει πολλούς να αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα. Εν όψει των κοινοβουλευτικών εκλογών αργότερα αυτόν τον μήνα, οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ αυξάνονται, ενώ μια μαύρη λίστα διαφωνούντων Τουρκοκυπρίων, που φέρεται να καταρτίστηκε με εντολή της Άγκυρας, έχει προκαλέσει αναστάτωση και φόβο. <<Η Τουρκία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας>>, λέει ο ίδιος, ένθερμος υποστηρικτής της επανένωσης του διαιρεμένου από τον πόλεμο νησιού κάτω από μια ομοσπονδιακή ομπρέλα με τον Ελληνοκυπριακό νότο. <<Θα πρέπει να κρατήσει τα χέρια της μακριά από την Κύπρο και να πάρει τη λίρα της και να φύγει>>.  <<Οι άνθρωποι έχουν κουραστεί από τη διεθνή απομόνωση και γνωρίζουν ότι θα επιδεινωθεί. Πριν από πέντε χρόνια, ένας δάσκαλος που εισήλθε για πρώτη φορά στο σύστημά μας κέρδιζε το ισοδύναμο των 1.100 ευρώ το μήνα. Σήμερα, λόγω της λίρας, 350 ευρώ το μήνα>>.

Την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν 15 μήνες αφότου ο Ersin Tatar, ένας εθνικιστής σκληροπυρηνικός, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στο βορρά, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέδωσε την πιο έντονη έκθεσή του μέχρι σήμερα.

Ο Ιζζέτ Ισκάν ο οποίος ηγείται του κόμματος Ενωμένη Κύπρος, μεταξύ των άλλων αναφέρει: Ο Τατάρ είναι η μαριονέτα της Άγκυρας που εξελέγη μόνο αφού η Τουρκία παρενέβη στη δημοκρατική μας διαδικασία. Οι πολιτικές του υπέρ της διχοτόμησης δεν είναι προς το συμφέρον της κοινότητάς μας. Ο μόνος τρόπος να τους αντιταχθείς είναι να πολεμήσουμε όλοι μαζί. Η διχοτόμηση είναι τόσο κοντά. Στα 38 χρόνια από τότε που η αποσχισθείσα δημοκρατία κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της, η ανάμειξη της Τουρκίας στις υποθέσεις της οντότητας δεν ήταν ποτέ τόσο κατάφωρη. Οι εκλογές δεν αντιπροσωπεύουν πλέον την πραγματική βούληση των απλών Τουρκοκυπρίων. Είναι σαν ένα παιχνίδι που σχεδιάζει και παίζει η Τουρκία.

Η αυξανόμενη δυσαρέσκεια ακολουθεί τον συναγερμό για την απέλαση από την Τουρκία επιφανών Τουρκοκυπρίων που αντιτίθενται στις πολιτικές της Άγκυρας. Μέχρι πρόσφατα, το αυτοαποκαλούμενο κράτος –που αναγνώριζε αποκλειστικά η Άγκυρα– θεωρούνταν ασφαλής ζώνη για τους αντιπάλους του Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματός του AKP, όπου οι Τουρκοκύπριοι και οι εξόριστοι Τούρκοι της ηπειρωτικής χώρας επιδίδονταν ελεύθερα στην κριτική της αυταρχικής ηγεσίας του προέδρου. Όμως, η εμφάνιση μιας μαύρης λίστας, που δημοσιεύτηκε από την Avrupa, μια τοπική εφημερίδα, τον Οκτώβριο έχει εντείνει την ανησυχία για το πόσο είναι διατεθειμένη να φτάσει η Τουρκία για να φιμώσει τη διαφωνία. Η εφημερίδα εντόπισε 42 πολιτικούς, συγγραφείς, δημοσιογράφους, δικηγόρους, συνδικαλιστές και καλλιτέχνες ως στη λίστα. <<Δημιουργεί φόβο και αβεβαιότητα>>, λέει ο Μεχμέτ Χαρμαντζί, ο δήμαρχος της Βόρειας Λευκωσίας.

<<Με μετέφεραν σε έναν ειδικό χώρο απέλασης όπου τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες και τα δακτυλικά μου αποτυπώματα. Με θυμώνει πολύ να σκέφτομαι ότι με αντιμετώπισαν σαν τρομοκράτη όταν το μόνο που κάνω είναι να γράφω την αλήθεια>>. Ο Κισμίρ, που του απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία, είναι ένας γνωστός αρθρογράφος που αμφισβήτησε την εκλογική παρέμβαση της Άγκυρας για να εξασφαλίσει την εκλογή του Τατάρ. Οι πεποιθήσεις του είναι τέτοιες που κάνει ένα τατουάζ που φέρει τη λέξη Ειρήνη, τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Τουρκικά στο δεξί του χέρι. Τις τελευταίες εβδομάδες, Τούρκοι βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν επίσης εγείρει τα δεινά της απαγόρευσης των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με την δηλωμένη επιθυμία της πατρίδας να προστατεύσει τη μειονότητα. 

Περίπου 2.000 Τουρκοκύπριοι έχουν μετεγκατασταθεί στην Ελεύθερη Κύπρο για δουλειά.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ

The Guardian


Σχόλια