ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID


Είναι αξιόπιστα τα δεδομένα του COVID-19; 

Παύλος Κόλιας Τομέας Στατιστικής και Επιχειρησιακής Έρευνας. Τμήμα Μαθηματικών.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ελλάδα pakolias@math.auth.gr 

Τα στοιχεία από την έρευνα του Έλληνα καθηγητή δημοσιεύθηκαν στο medrxiv (ιστότοπος που δημοσιεύει χειρόγραφα στους τομείς της ιατρικής, της κλινικής έρευνας και των σχετικών επιστημών υγείας).

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ 

Ανακρίβειες δεδομένων, παρέχουν ψευδείς πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης, υπονομεύουν την παγκόσμια ανταπόκριση και εμποδίζουν τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται από χώρες σε όλο τον κόσμο. 

Σε αυτή τη μελέτη, αναλύουμε καθημερινά νέες περιπτώσεις και θανάτους από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εκτιμηθεί η συμμόρφωση με διανομή του Benford (o νόμος του Benford, γνωστός και ως νόμος Newcomb–Benford, ο νόμος των ανώμαλων αριθμών ή νόμος του πρώτου ψηφίου). Για κάθε χώρα, γίνονται δύο στατιστικές δοκιμές και δύο μετρήσεις του. Οι αποκλίσεις υπολογίζονται για να καθοριστεί εάν τα αναφερόμενα στατιστικά στοιχεία συμμορφώνονται με το αναμενόμενη διανομή. Περιλαμβάνονται επίσης τέσσερις αναπτυξιακοί δείκτες σε επίπεδο χώρας, οι κατά κεφαλήν ΑΕΠ, δαπάνες υγείας, δείκτης καθολικής κάλυψης υγείας και πλήρης ποσοστό εμβολιασμού. Η ανάλυση παλινδρόμησης εφαρμόζεται για να δείξει εάν η απόκλιση από την κατανομή του Benford επηρεάζεται από τους προαναφερθέντες δείκτες. 

Τα ευρήματα αναφέρουν ότι μόνο τρεις χώρες ήταν σύμφωνες με την αναμενόμενη κατανομή, η Βουλγαρία, η Κροατία και η Ρουμανία.

Για τα καθημερινά κρούσματα, η Δανία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία, έδειξαν τη μεγαλύτερη απόκλιση από την κατανομή του Benford. Και για τους θανάτους, Μάλτα, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία και Λουξεμβούργο είχαν τη μεγαλύτερη απόκλιση.

 Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα συνολικά επίσημα στοιχεία που παρέχονται από τις αρχές δεν επιβεβαιώνουν τον νόμο του Benford, ωστόσο αυτή η προσέγγιση λειτουργεί ως προκαταρκτικό εργαλείο για την επαλήθευση δεδομένων. Θα πρέπει να γίνουν εκτενέστερες μελέτες με πιο εμπεριστατωμένη έρευνα χωρών που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη απόκλιση. Η πρόσφατη πανδημία του COVID-19 έθεσε ζητήματα σχετικά με τη συλλογή δεδομένων για Χειρισμό ή Αντιμετώπιση. 

Οι αναφορές των Μέσων Ενημέρωσης αμφισβήτησαν εάν τα στατιστικά στοιχεία που παρέχονται από τις χώρες είναι αξιόπιστα. Αρκετές μελέτες έχουν αμφισβητήσει την ακρίβεια των κυβερνητικών δεδομένων και έχουν επίσης συνδέσει τη χειραγώγηση δεδομένων, με τη διαφάνεια και τη δημοκρατία. 

Τα δημόσια δεδομένα COVID-19 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με καθημερινά κρούσματα και οι θάνατοι εξήχθησαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων(ECDC) και αποτελούνταν από παρατηρήσεις από τις 2 Μαρτίου έως τις 20 Δεκεμβρίου2021. Η ομάδα Epidemic Intelligence του ECDC συλλέγει και βελτιώνει καθημερινά δεδομένα νέων κρουσμάτων και θανάτων που σχετίζονται με τον COVID-19, με βάση αναφορές για την υγεία από τις αρχές σε όλο τον κόσμο. Εκτός από τα δεδομένα COVID-19, συμπεριλάβαμε το ακαθάριστο εγχώριο κατά κεφαλήν προϊόν (ΑΕΠ), τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης των χωρών ως ποσοστό των ΑΕΠ (HGDP) και τον Δείκτη Καθολικής Κάλυψης Υγείας (UHC) από την Παγκόσμια Τράπεζα(https://data.worldbank.org/). Τέλος, συμπεριλάβαμε το πλήρες ποσοστό εμβολιασμού κατά του COVID-19 από τις 16 Δεκεμβρίου 2021.

Σχόλια