Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ανακοίνωση υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών, βάλλεται ακόμα και <<εκ των έσω>>, αφού κατά την άποψη συνταγματολόγων καταπάτησε την νομοθεσία.
Η επιβολή δε προστίμου σε όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν είναι αντισυνταγματική και η εκτίμηση νομικών είναι ότι θα καταπέσει σε περίπτωση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σφοδρά πυρά εναντίον του πρωθυπουργού διατύπωσε ο πρώην υπουργός της ΝΔ και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος είπε: Τη νεολαία προσπάθησε να τη δελεάσει με δωράκι 150 ευρώ. Και απέτυχε. Τους συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας όχι μόνο δεν τους καλοπιάνει, αλλά αντίθετα τους απειλεί με πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα αν δεν πειθαρχήσουν. Ναι, τους Έλληνες πολίτες που τους πετσοκόβει τις συντάξεις και τους φορολογεί τα αναδρομικά που δικαιούνται. Για να μη ξεχνιόμαστε. Λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης. Και είναι ο πιο ανάλγητος, αδίστακτος, ασυναίσθητος κι ανεπαρκής πρωθυπουργός που γνώρισε η χώρα τα τελευταία 50 χρόνια.
Ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας του Παντείου Πανεπιστημίου Ξενοφών Κοντιάδης, σε ανάρτηση του αναφέρει: Υποστηρίζω επίμονα, από την πρώτη στιγμή που διατέθηκαν τα εμβόλια, ότι πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί, κυρώσεις και κίνητρα για να εμβολιαστούν όλοι. Και μάλιστα άσκησα κριτική στην Κυβέρνηση επειδή καθυστέρησε να επιβάλει περιορισμούς και κυρώσεις. Όμως, η επιβολή προστίμων σε όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, είναι κατά τη γνώμη μου αντισυνταγματική ως υπέρμετρος περιορισμός της αυτονομίας του προσώπου, όσο κι αν οργιζόμαστε από τη στάση τους. Ζητήματα εγείρουν επίσης η ηλικιακή διάκριση και η υποβόσκουσα κοινωνική διάκριση, δηλαδή το γεγονός ότι για κάποιους τα 100 ευρώ είναι πολύτιμα και για άλλους ένα απλό φιλοδώρημα.
Ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος αντέδρασε λέγοντας ότι το μέτρο επιβολής προστίμου έχει προβλήματα από συνταγματικής άποψης, ενώ ο περιορισμός κάποιων προσωπικών ελευθεριών στο πλαίσιο του γενικού συμφέροντος δημόσια υγείας είναι θεμιτός, όχι, όμως και η επιβολή προστίμου.
Ο συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος ανέφερε πως το πρώτο είναι ότι προσβάλει την ελευθερία αυτοδιάθεσης ανθρώπινου σώματος, εξηγώντας πως αυτό δεν σημαίνει ότι μπορώ να βάζω σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Πρότεινε άλλες εναλλακτικές λύσεις όπως περιορισμό των κινήσεων των ανεμβολίαστων ή την αναστολή των εργασιακών σχέσεων επαγγελμάτων που έχουν να κάνουν με το κοινό, όπου όμως θα πρέπει να δοθεί εισόδημα. Το οριζόντιο μέτρο προσβάλει την προσωπική ελευθερία για αυτοδιάθεση του ανθρώπου, συνέχισε, χωρίς να δικαιολογεί τον κίνδυνο δημόσιας υγείας και στερεί τα απαραίτητα μέσα επιβίωσης αν παίρνει τα 100 από τα 400 ευρώ που κάποιος παίρνει το μήνα. Το ΕΣΥ χρηματοδοτείται, ούτως ή άλλως από το Δημόσιο. Άρα η επιβολή διοικητικού προστίμου η οποία επιφέρει κάποια επιπλέον δημόσια έσοδα, στην ουσία ενισχύει αυτά τα έσοδα και συμμετέχει στη χρηματοδότηση του ΕΣΥ, που ούτως ή άλλως θα προερχόταν από τον Προϋπολογισμό. Άρα δεν πρόκειται για σοβαρή ενίσχυση του ΕΣΥ, με αυτόν τον τρόπο. Είναι απλώς μια ενίσχυση γενικά των δημοσίων εσόδων.
Την αρχή των εναντίον της απόφασης του πρωθυπουργού δηλώσεων σχετικά με το θέμα, είχε ξεκινήσει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Κασιμάτης, που είπε ότι ο εξαναγκασμός είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας γιατί παραβιάζεται το Διεθνές δίκαιο. <<Δεν επιτρέπεται να γίνονται παρεμβάσεις στο σώμα χωρίς συναίνεση. Παραβιάζονται όλες οι αρχές της δημοκρατίας>>.
Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν για κίνηση πανικού από την κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπίσει
τη διαφαινόμενη επέλαση της παραλλαγής Όμικρον, επιβάλλοντας χαράτσι 100 ευρώ μηνιαίως για κάθε Έλληνα πολίτη άνω των 60 ετών ο
οποίος θα παραμένει ανεμβολίαστος μετά την 16η Ιανουαρίου του 2022.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου