ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ; ΙΤΑΛΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ


Υπεγράφη σήμερα στη Ρώμη Διμερής συνθήκη ενισχυμένης συνεργασίας, και μονογραφήθηκε στο προεδρικό μέγαρο Quirinal από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και τον αρχηγό της Ιταλικής κυβέρνησης Μάριο Ντράγκι, παρουσία του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα.

Η <<Συνθήκη του Κυρινάλιου>>,  μετά περίπου από 60 χρόνια μετά τη Συνθήκη των Ηλυσίων που υπέγραψαν ο Σαρλ Ντε Γκωλ και ο Κόνραντ Αντενάουερ, έρχεται ώς μία τεράστια ιστορική στιγμή.

Η Συνθήκη Quirinal, είναι μόλις η δεύτερη συνθήκη που υπογράφηκε από τη Γαλλία μετά από αυτή των Ηλυσίων, η οποία μονογραφήθηκε το 1963 με τη Γερμανία και  ολοκληρώθηκε από αυτή του Άαχεν το 2019.

Στις 60 σελίδες η Συνθήκη του Κουιρινάλε «θα προωθεί την σύγκλιση των Γαλλικών και Ιταλικών θέσεων, όπως και τη συνεργασία των δύο κρατών σε θέματα Ευρώπης και εξωτερικής πολιτικής, στην ασφάλεια και την άμυνα, τη μεταναστευτική πολιτική, την οικονομία, την παιδεία, την έρευνα, την κουλτούρα και τη διασυνοριακή συνεργασία». Το Παρίσι και η Ρώμη θα πρέπει να συντονίζουν τις θέσεις τους πριν από τις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ και θα προσπαθούν να καταλήξουν σε μια κοινή θέση.

Ο  Μακρόν αναφέρθηκε στο γεγονός ως εξής: Ήταν σχεδόν ανωμαλία να μην έχουμε αυτή την Quirinal, γιατί τόσα πολλά ενώνουν, όπως η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας, οι καλλιτέχνες μας. Οι ιδρυτικές χώρες της Ένωσης, οι πρώτες που υπέγραψαν όλες τις συνθήκες, υπερασπιζόμαστε μια Ευρώπη πιο ολοκληρωμένη, πιο δημοκρατική, πιο κυρίαρχη. Υποδεχόμαστε τους πρόσφυγες και τους προσφέρουμε προστασία, αλλά οι οικονομικοί μετανάστες που εισέρχονται παράτυπα στην Ευρώπη πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες τους. Θα εργαστούμε, παράλληλα για την σταθερότητα της Λιβύης.

Η συνθήκη προβλέπει ενισχυμένη συνεργασία σε θέματα διπλωματίας και άμυνας, ψηφιακής και περιβαλλοντικής μετάβασης, πολιτισμού και εκπαίδευσης, οικονομικής και βιομηχανικής συνεργασίας και διαστήματος. Καθιερώνει επίσης κοινή δημόσια υπηρεσία για τους νέους και προβλέπει την τακτική πρόσκληση υπουργών στα αντίστοιχα υπουργικά συμβούλια.

Να σημειωθεί ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από την Μεσόγειο σύμφωνα με παλαιότερες αναφορές, θα δρομολογούσε την γέννηση μιας Μεσογειακής Ένωσης. Αυτό σήμερα αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα μετά και την Αμυντική πολλαπλή συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας, ενώ στο τραπέζι θα βρεθούν Κύπρος και Αίγυπτος. Ρώμη και Παρίσι θα ξεφύγουν από τον Γερμανικό δεσποτισμό και θα κυριαρχήσουν στην Μεσόγειο μαζί με τις φίλες χώρες, μια Μεσόγειος  που απειλείται από την Τουρκία συνεχώς.

Ιταλία και Γαλλία θέλουν να αφήσουν πίσω τις μεταξύ τους διαμάχες των τελευταίων ετών, σε μεταναστευτικό, ενεργειακή και εξωτερική πολιτική, αλλά και στη Λιβύη όπου έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι θέλει να αναπτύξει μια στενότερη σχέση με το Παρίσι για να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς εκτιμά ότι η Γερμανία, στην μετά - Μέρκελ εποχή, θά έχει διαφορετικότερη αντιμετώπηση εντός και εκτός ΕΕ.

Τόσο ο Ντράγκι, όσο και ο Μακρόν, μιλώντας στους δημοσιογράφους, αναφέρθηκαν στην ανάγκη να μπορέσει να αποκτήσει η Ευρώπη μια πραγματικά κοινή άμυνα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να αναθεωρηθεί, ιδίως μετά από τις νέες προκλήσεις που προέκυψαν και από την πανδημία του κορονοϊού. Υποδεχόμαστε τους πρόσφυγες και τους προσφέρουμε προστασία, αλλά οι οικονομικοί μετανάστες που εισέρχονται παράτυπα στην Ευρώπη πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες τους. Θα εργαστούμε, παράλληλα για την σταθερότητα της Λιβύης.

Σχόλια