ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ. Συνοριακή περιοχή Bruzgi-Kuźnica. Αυτοσχέδιοι καταυλισμοί μεταναστών σε σημείο ελέγχου στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, όπου χιλιάδες είχαν συγκεντρωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, εκκαθαρίστηκαν από τις λευκορωσικές αρχές, δίνοντας τέλος σε μια πολύμηνη αντιπαράθεση που έχει κλιμακώσει τις εντάσεις στην περιοχή. Η κίνηση έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά τη δραματική έξαρση της βίας μεταξύ μεταναστών, οι οποίοι προσπάθησαν να παραβιάσουν τον φράχτη των συνόρων. Πολωνοί αξιωματικοί απάντησαν με βόλια με κανόνια νερού και δακρυγόνα. Οι Λευκορώσοι συνοριοφύλακες μετέφεραν όλους τους εναπομείναντες μετανάστες από το πέρασμα Bruzgi-Kuźnica σε μια κοντινή αποθήκη, η οποία έχει μετατραπεί σε κέντρο επεξεργασίας ad hoc.
Οι θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν με δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Η Λευκορωσία δεν έχει ακόμη προβλέψει τι θα ακολουθήσει για τους μετανάστες που πέταξαν στο Μινσκ με την ελπίδα να φτάσουν στην Ευρώπη και μια καλύτερη ζωή .
Η Heshw Muhammad, μια 27χρονη από το Ιρακινό Κουρδιστάν, είπε στο CNN την Τετάρτη ότι ήταν τρομοκρατημένη που αυτή και η οικογένειά της θα απελαθούν από τις αρχές της Λευκορωσίας στο Ιρακινό Κουρδιστάν.
Η ιρακινή κυβέρνηση άρχισε να επαναπατρίζει πολίτες που ζήτησαν να φύγουν. Περισσότεροι από 400 Ιρακινοί πολίτες που μεταφέρθηκαν από τα σύνορα της Λευκορωσίας στην πρωτεύουσα Μινσκ εκκενώθηκαν την Πέμπτη με την Iraqi Airways, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ιρακινό υπουργείο Μεταφορών.
Επτά χιλιάδες μετανάστες -- κυρίως από τη Μέση Ανατολή -- εξακολουθούν να βρίσκονται στη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένων περίπου 2.000 στα σύνορα κοντά στο Μπρούζγκι, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Λευκορωσίας.
Ενώ ορισμένοι έχουν συμφωνήσει να πάνε σπίτι τους, οι περισσότεροι εξακολουθούν να επιμένουν να τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους κυρίως προς τη Γερμανία, δήλωσε την Πέμπτη η εκπρόσωπος του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, προσθέτοντας ότι δεν θα ωθηθούν στις χώρες καταγωγής τους άθελά τους.
«Δεν θα πιέσουμε κανέναν βίαια στο Ιράκ, τη Συρία ή άλλες χώρες», είπε η Νατάλια Άισμαντ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA.
Η ΕΕ κατηγόρησε τη Λευκορωσία για την πρόκληση της κρίσης στα ανατολικά σύνορα του μπλοκ, ισχυριζόμενη ότι η κυβέρνηση άνοιξε τις πύλες της πλημμύρας σε ανθρώπους που απελπίζονται να εγκαταλείψουν μια περιοχή που πολιορκείται από την ανεργία και την αστάθεια. Αξιωματούχοι της ΕΕ τον έχουν χαρακτηρίσει «υβριδικό πόλεμο», ο οποίος, όπως λένε, έχει σχεδιαστεί για να τιμωρήσει την Πολωνία επειδή δέχεται πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου και να πιέσει το μπλοκ να άρει τις κυρώσεις στη Λευκορωσία. Μιλώντας στο CNN την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας Βλαντιμίρ Μακέι απέρριψε αυτές τις κατηγορίες, λέγοντας ότι ήταν μια "ψευδής εκτίμηση της κατάστασης".
Ο Μακέι έθεσε την κρίση στα πόδια της ΕΕ, λέγοντας ότι οι μετανάστες είχαν ακούσει για τα «προνόμια» που πρόσφεραν οι γειτονικές χώρες της ΕΕ σε «μετανάστες από τη Λευκορωσία» και πίστευαν ότι η χώρα ήταν μια «άνετη διαδρομή» για να μπουν στην ΕΕ.
Ο Μακέι έθεσε την κρίση στα πόδια της ΕΕ, λέγοντας ότι οι μετανάστες είχαν ακούσει για τα «προνόμια» που πρόσφεραν οι γειτονικές χώρες της ΕΕ σε «μετανάστες από τη Λευκορωσία» και πίστευαν ότι η χώρα ήταν μια «άνετη διαδρομή» για να μπουν στην ΕΕ.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέκρινε την Πολωνία, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τη μεταναστευτική κρίση για να υποκινήσει νέες εντάσεις στην περιοχή.
Για όσους έχουν περάσει στην Πολωνία, είναι αβέβαιο αν θα τους επιτραπεί να μείνουν.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μας δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ, ότι η Γερμανία δεν θα δεχτεί τους μετανάστες και ότι το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Στη δεύτερη τηλεφωνική τους επικοινωνία μέσα σε σχεδόν ισάριθμες ημέρες, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μίλησε με τον Λουκασένκο την Τετάρτη για να υπογραμμίσει την ανάγκη εξασφάλισης ανθρωπιστικής φροντίδας και ευκαιριών επιστροφής για τους πληγέντες, με την υποστήριξη του ΟΗΕ και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η επιτροπή θα διαθέσει 700.000 ευρώ (περίπου 791.000 δολάρια) για να παραδώσει τρόφιμα, κουβέρτες, είδη υγιεινής και πρώτων βοηθειών στους πρόσφυγες στα σύνορα με τη Λευκορωσία.
Ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Josep Borrell ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι οι κυρώσεις σε «ανθρώπους, αεροπορικές εταιρείες, ταξιδιωτικά γραφεία και όλους όσους εμπλέκονται σε αυτή την παράνομη ώθηση μεταναστών κατά των συνόρων μας» θα επιβεβαιωθούν τις επόμενες ημέρες.
Θα είναι ο πέμπτος γύρος κυρώσεων στη Λευκορωσία από την ΕΕ μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές και την καταστολή των αντιφρονούντων.
Η Πολωνία δέχεται πυρά από διεθνείς οργανισμούς παροχής βοήθειας που λένε ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο ωθώντας τους αιτούντες άσυλο πίσω στη Λευκορωσία, αντί να αποδέχεται τις αιτήσεις τους για διεθνή προστασία. Η Πολωνία επιμένει στις ενέργειές της, λέγοντας ότι είναι νόμιμες.
ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ
CNN
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου