Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ
Χαμηλοί αριθμοί κρουσμάτων και άδεια νοσοκομεία παρά το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού. Σε περιοχές της Αφρικής η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει ήδη μολυνθεί από τον κορονοϊό. Παρά τους λιγότερους εμβολιασμούς, η μεγάλη καταστροφή δεν πραγματοποιήθηκε. Στο νοσοκομείο M.P. Shah στην πρωτεύουσα της Κένυας Ναϊρόμπι, κατάφεραν πρόσφατα να κλείσουν ολόκληρη την πτέρυγα Covid. <<Δεν χρειάστηκε να δεχθούμε ούτε έναν ασθενή εδώ και τρεις εβδομάδες. Ποτέ δεν ήταν τόσο ήσυχα από την αρχή της πανδημίας>>, λέει ο επικεφαλής του τμήματος λοιμώξεων Shamsa Ahmed. Πριν από τέσσερις μήνες φαινόταν πολύ διαφορετικό: Η παραλλαγή δέλτα μαινόταν στην Κένυα, στο M.P. Οι τρεις όροφοι του Σαχ γέμισαν ασθενείς με Covid. <<Ήμασταν στο τηλέφωνο όλη την ώρα προσπαθώντας να οργανώσουμε χώρους σε άλλα νοσοκομεία. Δέκα ασθενείς περίμεναν ένα κενό κρεβάτι εντατικής θεραπείας>>, θυμάται ο Αχμέντ. Ανακοινώθηκε το σημείο συμφόρησης: Σε όλο το Ναϊρόμπι υπάρχουν μόλις 200 χώροι εντατικής θεραπείας, για περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους.
Αλλά το χάος στα νοσοκομεία φαίνεται τώρα κάτι περισσότερο από μια αόριστη ανάμνηση. Τη Δευτέρα, το θετικό ποσοστό στην Κένυα ήταν 0,8%. Με άλλα λόγια: Λιγότερο από κάθε εκατοστό τεστ κορονοϊού ανίχνευσε μόλυνση. Στο απόγειο της πανδημίας, περίπου κάθε τέταρτο τεστ ήταν θετικό. Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας άρθηκε πρόσφατα, τα μπαρ και τα κλαμπ είναι γεμάτα και ο κόσμος χορεύει ξανά εκτενώς. Το ποσοστό εμβολιασμού σε εθνικό επίπεδο στην Κένυα είναι μόλις έξι τοις εκατό.Στην αρχή της πανδημίας, κάθε είδους σενάρια τρόμου κυκλοφορούσαν για την Αφρική: οι πυκνοκατοικημένες πόλεις, τα συστήματα υγείας προβληματικά, η υγιεινή στις φτωχογειτονιές μια πρόκληση. Οι ειδικοί περίμεναν ότι ο ιός θα εξαπλωθεί γρήγορα και θα καταστροφικούς θανάτους, μιλώντας για μια ωρολογιακή βόμβα. Τουλάχιστον με την ταχεία προσβολή, μάλλον είχαν δίκιο, ακόμα κι αν σχεδόν κανείς δεν το είχε παρατηρήσει μέχρι πρόσφατα. Επειδή οι επίσημοι αριθμοί κρουσμάτων του Υπουργείου Υγείας της Κένυας ήταν τόσο χαμηλοί που δεν ήταν καν κατάλληλοι ως οδηγός.
Νέες μελέτες έχουν τώρα εξετάσει τη λεγόμενη μόλυνση στις αφρικανικές χώρες. Χρησιμοποιώντας τεστ αντισωμάτων, οι ερευνητές μέτρησαν πόσοι άνθρωποι έχουν προσβληθεί από κορονοϊό από το ξέσπασμα της πανδημίας. Ένας από τους ερευνητές, ο Isaac Ngere, παρατήρησε χιλιάδες κατοίκους στην Κένυα σε διάφορες φάσεις, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης παραγκούπολης του Ναϊρόμπι, της Kibera. <<Τον Μάιο και τον Ιούνιο το ποσοστό μόλυνσης ήταν 66 τοις εκατό. Αυτό ήταν πριν από το βίαιο κύμα δέλτα. Είμαι σίγουρος ότι οι τιμές στο Ναϊρόμπι είναι πλέον πάνω από 70 τοις εκατό. Αυτό είναι σχεδόν ανοσία αγέλης>>, λέει ο Κενυάτης επιδημιολόγος που εργάζεται για το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Ουάσιγκτον.
ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ
Οι αρχηγοί κρατών της G20 ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο γεμάτοι αυτοπεποίθηση: Το 70 τοις εκατό των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να εμβολιαστούν μέχρι τα μέσα του 2022. Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων σιώπησαν για το πώς θα πρέπει να επιτευχθεί αυτός ο στόχος εν όψει της τρέχουσας έλλειψης δόσεων εμβολιασμού. Έχουμε ακούσει πολλές υποσχέσεις στο παρελθόν, λέει ο ειδικός εμβολιασμού του ΠΟΥ, Richard Mihigo. Τώρα χρειαζόμαστε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς να προχωρήσουμε. Ο κατασκευαστής Biontech ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεσή του να ανοίξει ένα εργοστάσιο εμβολίων στην Αφρική, αλλά όχι μέχρι τα μέσα του 2022. "Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για την ήπειρο", λέει ο Richard Mihigo. Ωστόσο, για να πετύχουμε τον στόχο εμβολιασμού του 70%, αυτό δεν θα μας βοηθήσει πλέον εάν δεν λάβουμε περαιτέρω μέτρα.
Ο ΠΟΥ συλλέγει δεδομένα για τη μόλυνση στην Αφρική. Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, η οργάνωση υποθέτει ότι τουλάχιστον το 40 με 50 τοις εκατό των κατοίκων της υποσαχάριας Αφρικής έχουν ήδη μολυνθεί από τον κορονοϊό. <<Αυτός ο ιός θα επιστρέψει, αυτό είναι σίγουρο>>, λέει ο διευθυντής του σταθμού Shamsa Ahmed. Αλλά ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί να ξαναπεράσει την κόκκινη γραμμή στο έδαφος σύντομα.
ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ
SPIEGEL
Φωτογραφία: Gordwin Odhiambo
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου