.......Όλα αυτά τα εμβόλια υποβάλλονται σε δοκιμές σε παιδιά για να βεβαιωθούν ότι είναι ασφαλή καθώς και αποτελεσματικά.......
Η Ελληνική κυβερνητική πολιτική <<μοιράζει>> χρήμα και διαδικτυακά δεδομένα για να προτρέψει τα Ελληνόπουλα να εμβολιασθούν. Ας έρθουμε λοιπόν στο προκείμενο, μέσα από μία συνέντευξη.
Γειά σας και καλώς ήρθατε. Είμαι η Βισμίτα Γκούπτα-Σμιθ και μιλάμε με τον επικεφαλής επιστήμονα του ΠΟΥ, τον Δρ Σούμια Σουαμινάθαν σήμερα. Καλώς ήρθες, Σούμια. Η πρώτη μου ερώτηση προς εσάς είναι, τον Ιούνιο του 2021, ο ΠΟΥ είπε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών δεν αποτελεί προτεραιότητα. Θα μπορούσατε να εξηγήσετε γιατί;Δρ Soumya Swaminathan. Ο λόγος λοιπόν που τον Ιούνιο του 2021, ο ΠΟΥ λέει ότι ο εμβολιασμός των παιδιών δεν αποτελεί προτεραιότητα είναι επειδή τα παιδιά, αν και μπορούν να μολυνθούν από τον Covid-19 και μπορούν να μεταδώσουν τη μόλυνση σε άλλους, διατρέχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους. Και αυτός είναι ο λόγος που όταν ξεκινήσαμε να δίνουμε προτεραιότητα σε άτομα που πρέπει να κάνουν τον εμβολιασμό όταν υπάρχουν περιορισμένες προμήθειες εμβολίων στη χώρα, συνιστούμε να ξεκινήσουμε με εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή που διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο έκθεσης στη μόλυνση. Επίσης, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα που έχουν υποκείμενες ασθένειες που τους καθιστούν σε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρές ασθένειες και να ξεκινήσουν με αυτές τις ομάδες.
Ενώ μπορεί να υπάρχουν ορισμένα παιδιά που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη σοβαρή ασθένεια λόγω κάποιων υποκείμενων ασθενειών ή τρωτών σημείων ή συννοσηρότητας, αυτά τα παιδιά ενδεχομένως θα μπορούσαν να έχουν προτεραιότητα για εμβόλια όταν γίνουν διαθέσιμα. Αλλά τα παιδιά ως ομάδα σχηματίζουν μια ομάδα πολύ χαμηλότερης προτεραιότητας.
Δρ Soumya Swaminathan.
Ο ΠΟΥ δίνει μεγάλη σημασία στην ασφάλεια των εμβολίων και στην πραγματικότητα, έχουμε μια ομάδα που ονομάζεται Παγκόσμια Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Εμβολίων. Πρόκειται για εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο που συναντώνται τακτικά και συμβουλεύουν τον ΠΟΥ περιοδικά, παρακολουθούν τα σήματα ασφαλείας από τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο και συμβουλεύουν τον ΠΟΥ εάν θέλουν να κάνουν συγκεκριμένες συστάσεις. Έτσι, όπως γνωρίζετε, αυτά τα εμβόλια υποβάλλονται πρώτα σε κλινικές δοκιμές για να εκτιμηθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα.
Το ίδιο πράγμα συμβαίνει τώρα στα παιδιά. Όλα αυτά τα εμβόλια υποβάλλονται σε δοκιμές σε παιδιά για να βεβαιωθούν ότι είναι ασφαλή καθώς και αποτελεσματικά και καθορίζουν τη δόση στην οποία πρέπει να χρησιμοποιούνται. Και μετά από αυτές τις μελέτες, οι οποίες αφορούν συνήθως μερικές χιλιάδες παιδιά, καθώς αυτά τα εμβόλια εφαρμόζονται σε παιδιά, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την ασφάλεια μέσω των υφιστάμενων συστημάτων αναφοράς ανεπιθύμητων συμβάντων και των προγραμμάτων φαρμακοεπαγρύπνησης. Και όλα τα δεδομένα έρχονται στον ΠΟΥ από ρυθμιστικούς οργανισμούς, από αυτά τα παγκόσμια συστήματα παρακολούθησης, έτσι ώστε να μπορούμε να αναθεωρούμε περιοδικά τα δεδομένα ασφαλείας και να κάνουμε οποιεσδήποτε συστάσεις εάν υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια.
Αυτά θα οδηγήσουν αμέσως σε προειδοποίηση σχετικά με τη χρήση. Επομένως, θα παρακολουθούμε την ασφάλεια των εμβολίων καθώς κυκλοφορούν.
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/media-resources/science-in-5/episode-42---vaccines-and-children
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/media-resources/science-in-5/episode-42---vaccines-and-children
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου