ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ. ΟΧΙ ΑΣΥΛΟ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ



Πάνω από 4,1 χιλιάδες μετανάστες κρατούνται εδώ και αρκετούς μήνες στη Λιθουανία και οι αρχές προσπαθούν να τους αναγκάσουν να επιστρέψουν οικειοθελώς στην πατρίδα τους.
Οι Λιθουανοί ισχυρίζονται ότι ουσιαστικά σε κανέναν από τους μετανάστες που έφτασαν στη χώρα τους τελευταίους μήνες δεν θα δοθεί άσυλο.

Στις 2 Ιουλίου κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη ροή μεταναστών σε όλη τη χώρα και ο στρατός κλήθηκε στην Υπηρεσία Φρουράς των Συνόρων του Κράτους, ενώ ξεκίνησε η περίφραξη των κρατικών συνόρων με συρματόπλεγμα. Οι πρόσφυγες φτάνουν κυρίως στη Λευκορωσία με αεροπλάνο από το Μπαγκαντάντ της Κωνσταντινούπολης. Οι μετανάστες μεταφέρονται στα σύνορα με τη Λιθουανία έναντι αμοιβής, υποδεικνύοντας πού να πάνε. Κάποιοι περνούν τα σύνορα απαρατήρητοι και προσπαθούν να φτάσουν στην Πολωνία ή να φύγουν με άλλο τρόπο για τη Δυτική Ευρώπη. Η πλειοψηφία τους είναι Ιρακινοί, και Ιρανοί. Επίσης από τη Συρία, τη Λευκορωσία, το Καμερούν, την Τουρκία, το Τατζικιστάν, τη Γκάμπια, τη Γουινέα, τη Σρι Λάνκα, το Αφγανιστάν, το Μαρόκο, την Υεμένη, τη Σομαλία το Κονγκό κλπ. Οι περισσότεροι είναι νέοι άνδρες. 

Όπως δήλωσε ένας υπάλληλος ενός κρατικού ιδρύματος στο LRT.lt, ο οποίος δέχτηκε να μιλήσει ανώνυμα (το όνομα και το επώνυμο είναι γνωστό στους συντακτική επιτροπή - LRT.lt), η διαδικασία εγγραφής σε προσωρινά στρατόπεδα οργανώνεται από το Τμήμα Μετανάστευσης. Οι διατυπώσεις με τους μετανάστες διαρκούν λιγότερο από 20 λεπτά, κατά τη διάρκεια του οποίου οι μετανάστες εργάτες πρέπει να αποφασίσουν γρήγορα ποια κατηγορία θα κατατάξουν ως «παράνομοι» ή «αιτούντες άσυλο». Αυτή η απόφαση θα καθορίσει την πορεία της αίτησης τους για άσυλο και το αποτέλεσμα συχνά εξαρτάται αποκλειστικά από  τους ίδιους τους Λιθουανούς εξεταστές. «Τους ξεγελάμε στη διαδικασία γιατί ο πραγματικός στόχος είναι να τους ξεφορτωθούμε», είπε ο υπάλληλος που μίλησε ανοιχτά στο δημοσιογράφο. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Λιθουανικές αρχές έχουν απορρίψει αιτήσεις ασυλίας με διαδικασία εξπρές, ενώ στην περιοχή Dieveniškšs, περίπου 6 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη  Λευκορωσία, όπου θα μεταφερόταν μετανάστες, οι κάτοικοι αντιστάθηκαν με αποτέλεσμα η μεταφορά τους να μην πραγματοποιηθεί.

Σχόλια