14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1996
Γίνεται η κηδεία του Τάσου Ισαάκ. Η σύζυγός του ήταν έγκυος στο παιδί τους. Είχε ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου από Τουρκοκύπριους κοντά στη Δερύνεια, τρεις μέρες νωρίτερα στη νεκρή ζώνη κατά τη διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης Κυπρίων μοτοσυκλετιστών.
Με το τέλος του αποχαιρετισμού του, συγκροτήθηκε διαδήλωση και πολλοί από τους παριστάμενους αποφασίζουν να ξαναμπούν στο μέρος της δολοφονίας στη νεκρή ζώνη από το ίδιο σημείο, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Τάσο Ισαάκ. Πήραν μαζί τους στεφάνια και λουλούδια. Ανάμεσα στους διαδηλωτές και ο Σολωμός Σολωμού, δεύτερος ξάδελφος του Τάσου Ισαάκ. Ο Σολάκης όπως τον φώναζαν οι δικοί του. Πρόσφυγας από την Αμμόχωστο, μετακόμησε στο Παραλίμνι.
Ξαφνικά, στις 14.20, ο Σολωμού, αποχωρεί από το πλήθος της συγκέντρωσης και κατευθύνεται προς ένα τουρκικό φυλάκιο, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των τούρκων στρατιωτών. Έχοντας ένα τσιγάρο στο στόμα που σιγοκαίει, σκαρφαλώνει στον ιστό της τουρκικής σημαίας, με πρόθεση να την κατεβάσει. Ακούγονται τρεις πυροβολισμοί από την πλευρά των κατεχομένων. Ο 26 άχρονος έπεσε νεκρός. Είχε δεχτεί τρεις σφαίρες, μία στο στόμα, μία στο λαιμό και μία στο στομάχι. Οι τούρκοι δεν σταματούν τους πυροβολισμούς, μα αποτέλεσμα να τραυματιστούν συνολικά 11 άτομα, ανάμεσα τους και δύο Κυανόκρανοι. Δίπλα στον Σολωμό βρισκόταν ο οπερατέρ Γιάννης Κολιγλιάτης ο οποίος και αποθανάτισε το ντοκουμέντο.
16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1996. ΠΑΡΑΛΙΜΝΗ.
Γίνεται η κηδεία του Σολωμού Σολωμού με την παρουσία πλήθους κόσμου, όπως είχε γίνει τρεις ημέρες νωρίτερα στην άνανδρη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ.
Η Τανσού Τσιλέρ, η πρωθυπουργός τότε της τουρκίας, η οποία επισκέφθηκε τα κατεχόμενα, μιλώντας ενώπιον πλήθος Τουρκοκυπρίων δικαιολόγησε πλήρως την πράξη, λέγοντας ότι οι Τούρκοι θα κόψουν τα χέρια οποιουδήποτε προσβάλλει το εθνικό σύμβολο, με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, να δηλώνει ότι <<η ανθρώπινη ζωή είναι σπουδαιότερη από ένα κομμάτι ύφασμα>>.
ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ
Η Κυπριακή Αστυνομία, βασιζόμενη τηλεοπτικό και φωτογραφικό υλικό, κατόρθωσε να αναγνωρίσει τους δράστες της δολοφονίας Σολωμού.Οκτώβριος του 2004. Ο Κενάν Ακίν, παραδέχθηκε ότι ήταν αυτός που δολοφόνησε τον Σολωμού, επειδή έλαβε διαταγή από τον Χαλίλ Σαντραζάμ, διοικητή των κατοχικών δυνάμεων στο νησί. Ο Σαντραζάμ διέψευσε τους ισχυρισμούς του Ακίν που συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές για λαθρεμπόριο, αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με <<άνωθεν εντολή>>.
24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βάσει του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, έκρινε ένοχη την Τουρκία για τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού και επιδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου