Ιούνιος του 1992. Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Κυβερνητικές αντιπροσωπείες 178 κρατών, μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και άλλων τοπικών αρχών, αντιπρόσωποι αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών οργανώσεων 120 χωρών, επιστήμονες και ερευνητές από ολόκληρο τον πλανήτη, για να εξετασθούν ζητήματα για την ανάπτυξη και το περιβάλλον στον 21ο αιώνα. Στο συνέδριο αυτό υπογράφηκαν διάφορα ντοκουμέντα μεταξύ αυτών και αυτό που ονομάζεται Agenda 21.
Σε 400 σελίδες και 40 κεφάλαια, αναγράφονται τα κεντρικά σημεία που αφορούν στην αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων του 21ου αιώνα σχετικά με την αειφόρο ανάπτυξη και τη σύνδεσή τους με το περιβάλλον, καθώς και τρόποι με τους οποίους η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντιδράσει, έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν τα φλέγοντα ζητήματα.
Κατάργηση Ατομικής ιδιοκτησίας
Προβλέπεται για το <<σώσιμο>> της βιοποικιλότητας και γενικά του πλανήτη, η ατομική ιδιοκτησία σιγά σιγά να καταργείται, μεγάλες εκτάσεις να θεωρούνται ως μη προσβάσιμες σε ανθρώπους και οι πληθυσμοί να μαζεύονται στις μεγαλουπόλεις.
Πως γίνεται ήδη αυτό; Με υπερφορολόγηση ακινήτων. Με ανεξόφλητα δάνεια και πλειστηριασμούς. Με πράσινα πιστοποιητικά. Με τον αποχαρακτηρισμό διαφόρων περιοχών σε προστατευόμενες. Αυτό είναι το περίφημο σχέδιο της Ε.Ε. Natura 2000. Κατάργηση των προαστίων, και δημιουργία <<έξυπνων πόλεων>>. Ο Ομπάμα μίλησε ανοικτά γι΄αυτό του το σχέδιο: Obama’s Plan to Depopulate the Suburbs, How Obama Is Robbing The Suburbs To Pay For The Cities. Το πρώτο άρθρο είναι από αφυπνισμένο αναλυτή το δεύτερο από το Forbes. Το σχέδιο Ομπάμα είναι η κατάργηση των προαστίων με πρόσχημα την εξοικονόμηση ενέργειας. ΜΟΝΟ η καθαρή ελίτ θα μπορέσει να επιβιώσει στα όμορφα προάστια. Η μεσαία τάξη πίσω στις μεγαλουπόλεις.
Αντικατάσταση και μείωση των Ι.Χ
Οι μετακινήσεις θα γίνονται με ΜΜΜ και ποδήλατα. Πως θα φτάσουμε μέχρις εκεί; Με την υπερφορολόγηση αυτοκινήτων, τελών, διοδίων, βενζίνης. Η νέα μόδα με τα ηλεκτρικά ποδήλατα ήδη ξεκίνησε κι εδώ, μαζί με τα ηλεκτρικά πατίνια. Ο ένας από τους υποψήφιους τότε Δημοκρατικούς για την προεδρία των ΗΠΑ, ο Andrew Yang, o οποίος στήριξε την Πράσινη Συμφωνία της Alexandria Ocasio-Cortez, πρότεινε την χρήση μόνο ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων κι ένα “Buy-Back” πρόγραμμα για τα αυτοκίνητα.
ΝΕΡΟ. ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
Μεγάλη σημασία δίνει η Α 21 στις πηγές καθαρού και πόσιμου νερού καθώς τις θεωρεί ζωτικής σημασίας. Χωρίς νερό ούτε άνθρωπος ζει, ούτε μπορεί να καλλιεργήσει την τροφή του. Για τις αναπτυσσόμενες χώρες -και όχι μόνο- όπου το κράτος δεν μπορεί να προφέρει αυτό το δημόσιο αγαθό, θα μπορέσει καλύτερα να το προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας. Τα κράτη έχουν την ευθύνη να αποφασίσουν το τι και πως, ώστε να διασφαλιστούν οι πόροι και η σωστή διαχείριση τους. Ωστόσο, πουθενά δεν αναφέρεται ότι είναι δημόσιο αγαθό και πουθενά δεν απαγορεύεται η συμμετοχή και εκμετάλλευση των πόρων από τις ιδιωτικές εταιρείες. Αντιθέτως, η σύμπραξη ιδιωτικού και κρατικού τομέα ενθαρρύνεται.
ΑΓΡΟΤΕΣ
Ο ρόλος των αγροτών θεωρείται μέγιστος, για το λόγο αυτό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία ώστε να έχουν improved technology for ensuring food security, δηλαδή προηγμένη τεχνολογία για διασφάλιση της τροφής. Κι εδώ βρίσκει πόρτα και μπαίνει ο γενετικά τροποποιημένος σπόρος, στο όνομα της εξοικονόμησης νερού, ανθεκτικότητας στην ξηρασία και δεν συμμαζεύεται, ενώ η χρήση ζιζανιοκτόνων είναι πλέον μια μάστιγα. Και εταιρείες όπως η Μονσάντο, είναι πρόθυμες να βοηθήσουν και δεν είναι λίγες οι φορές που συμμετέχουν στα διάφορα μίτινγκ. (Ο Ομπάμα υπέγραψε τον νόμο προστασίας της Μονσάντο – Φτάσαμε και στον γενετικά τροποποιημένο σολομό).
Δημογραφικό-Μεταναστευτικό
Είμαστε πολλοί στον πλανήτη λέει και καταλήγουν σε διάφορες προτάσεις όπως: Στήριξη προγραμμάτων που προωθούν αλλαγές στις δημογραφικές τάσεις. Ποιες είναι αυτές; Ο οικογενειακός προγραμματισμός. Είναι δικαίωμα των γυναικών, λένε, να μην κάνουν παιδιά. Και φυσικά από το 1992 μέχρι σήμερα καταβάλλονται πολλές προσπάθειες προς αυτόν τον τομέα. Ένας δυτικός τρόπος ζωής που δημιουργεί μια ολοένα αυξανόμενη και ανεξήγητη υπογονιμότητα ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες δίδονται -σύμφωνα με καταγγελίες- από εμβόλια που προκαλούν στειρότητα μέχρι και κίνητρα για εκούσια στείρωση. Όσο για το μεταναστευτικό – οι μετανάστες βάσει της Α 21 ΠΡΕΠΕΙ να αγκαλιαστούν από τη νέα χώρα όπου μετανάστευσαν για διάφορους λόγους. Οι πιο βασικοί είναι λύση στο δημογραφικό, αλλά και φθηνότερα εργατικά χέρια. Να αναφερθεί ότι το 1992 που υπογράφηκε μπορεί να φάνταζε τρελό το ότι θα ξεκινούσαν τόσες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη. (Ύπατη Αρμοστεία: Να μεταβούν οι πρόσφυγες στην ενδοχώρα για να βρουν σπίτι και δουλειά).
ΜΚΟ
Οι ΜΚΟ αποκτούν ολοένα και πιο δυνατό χαρακτήρα. Παρότι ονομάζονται Μη Κυβερνητικές, χρηματοδοτούνται από τις κυβερνήσεις, αναλαμβάνουν κρατικές φροντίδες και υπηρεσίες ζωτικής σημασίας (υγεία, παιδεία, νεολαία, γηρατειά) είναι μέσο (ίσως και ξεπλύματος μαύρου χρήματος) και φοροαπαλλαγών και κατά την Α 21, είναι αυτές που εκφράζουν την φωνή του λαού.
Βιοτεχνολογία
Για το καλό τις ανθρωπότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης, αγκαλιάζονται όλες οι προσπάθειες των γενετιστών (πολλοί εκ των οποίων είναι συνεχιστές της χιτλερικής προσπάθειας για το τέλειο και άριο ανθρώπινο DNA). Για την αύξηση της τροφής μας, καλύτερη υγεία, προστασία του περιβάλλοντος, θα πρέπει να δημιουργηθούν μηχανισμοί που να επιτρέπουν την ανάπτυξη και την περιβαλλοντικά ορθή εφαρμογή της βιοτεχνολογίας. Δηλαδή τα λόμπις φροντίζουν να παίρνουν πάντα το πράσινο φως σε ότι θελήσει η εταιρεία τους να παράγει ή να λανσάρει, ακόμα και την πατεντοποίηση του ίδιου του DNA.
Για την καλύτερη εφαρμογή ή μάλλον επιβολή της πρέπει να γίνουν αποδεκτά από όλους: Ότι υπάρχει πρόβλημα κλιματικής αλλαγής (γι’ αυτή και η τόση προπαγάνδα και χειραγώγηση καιρού). Ότι υπάρχει υπερπληθυσμός και πρόβλημα τροφής (γι’ αυτό και η κάθε καταστροφή καλλιεργειών λόγων ακραίων φαινομένων βοηθάει στην καλύτερη και γρηγορότερη <<κατανόηση>> του προβλήματος του υπερπληθυσμού. Ότι υπάρχει παγκόσμια οικονομική κρίση που οφείλεται και πάλι στον υπερπληθυσμό και όχι στην λαιμαργία της παγκόσμιας ελίτ, λίγοι πολλά και πολλοί λίγα έως καθόλου.
Απόσπασμα από τη Διακήρυξη του Ρίο για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη
Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, 3-14 Ιουνίου 1992, Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία
Αρχή πρώτη
Οι άνθρωποι βρίσκονται στο επίκεντρο των ανησυχιών για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Δικαιούνται να ζουν μια υγιή και παραγωγική ζωή σε αρμονία με τη φύση.
Αρχή δεύτερη
Σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τα κράτη έχουν το κυριαρχικό δικαίωμα να εκμεταλλεύονται τους πόρους τους σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές τους πολιτικές και την ευθύνη να διασφαλίζουν ότι οι δραστηριότητες εντός της δικαιοδοσίας ή του ελέγχου τους δεν βλάπτουν το περιβάλλον άλλων κρατών ή περιοχών πέραν των ορίων εθνικής δικαιοδοσίας.
Αρχή τρίτη
Το δικαίωμα στην ανάπτυξη πρέπει να ικανοποιείται ώστε να αντιμετωπίζονται δίκαια οι αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές ανάγκες των σημερινών και των μελλοντικών γενεών.
Αρχή τέταρτη
Προκειμένου να επιτευχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της αναπτυξιακής διαδικασίας, από την οποία δεν μπορεί να απομονωθεί.
Αρχή πέμπτη
Όλα τα κράτη και οι λαοί πρέπει να συνεργαστούν στο ουσιαστικό ζήτημα της εξάλειψης της φτώχειας ως απαραίτητης προϋπόθεσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, προκειμένου να μειωθούν οι ανισότητες στο βιοτικό επίπεδο και να ικανοποιηθούν καλύτερα οι ανάγκες της πλειονότητας των ανθρώπων στον κόσμο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου