Μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πετούν στα σύννεφα και τα χτυπούν με ηλεκτρισμό για τη δημιουργία βροχής πρόκειται να δοκιμαστούν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Στη χώρα χρησιμοποιείται ήδη η τεχνολογία cloud seeding, ρίχνοντας αλάτι για να ενισχύσει την υγροποίηση.
Οι μέσες βροχοπτώσεις στα ΗΑΕ είναι στα 100 χιλιοστά ετησίως, αλλά χρειάζεται κατά τους <<ειδήμονες>> περισσότερος βρόχινος όγκος. Έτσι το 2017 η κυβέρνηση χρηματοδότησε εννιά διαφορετικά προγράμματα αξίας 15 εκατ. δολαρίων για το σκοπό αυτό. Ένα εξ αυτών επιβλέπεται από επιστήμονες του University of Reading με τον καθηγητή Μάαρτεν Άμπαουμ, που δούλεψε πάνω στο συγκεκριμένο εγχείρημα, να αναφέρει: Το πρόγραμμα έχει σκοπό να αλλάξει την ισορροπία του ηλεκτρικού φορτίου στα σταγονίδια των συννέφων. Σκοπός είναι να βοηθηθούν τα ΗΑΕ ως προς το θέμα των βροχοπτώσεων, δεδομένου ότι η χώρα έχει πολλά σύννεφα. Ως εκ τούτου, το σχέδιο είναι να <<πειστούν>> τα σταγονίδια να συγχωνευτούν και να παραμείνουν μαζί, όπως τα στεγνά μαλλιά σε μια χτένα όταν συναντούν στατικό ηλεκτρισμό. Όταν οι σταγόνες συγχωνεύονται και γίνονται αρκετά μεγάλες, θα πέσουν ως βροχή.
Τα drones, εξοπλισμένα με ειδικά όργανα ηλεκτρικού φορτίου και αισθητήρες, θα πετούν σε χαμηλά ύψη και θα χτυπούν με ρεύμα τα μόρια αέρα. Η όλη ενέργεια θα αξιολογηθεί, με στόχο τη χρήση μεγαλύτερων αεροσκαφών στο μέλλον.
ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ
BBC
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου