ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ. ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑΤΙ ΧΑΙΡΕΤΑΙ;


Οι λέξεις <<sanctions>> (κυρώσεις) που είχαν μετατραπεί σε <<restrictive measure>> (περιοριστικά μέτρα) στην προηγούμενη Σύνοδο, έγιναν <<instruments>> (όργανα) και options (επιλογές). Και όλα αυτά για να μην δυσαρεστηθεί η Τουρκία, αφού όπως αναφέρει το Euro2day.gr η Γερμανίδα καγκελάριος πίεσε ασφυκτικά για άμεση έμπρακτη κίνηση καλής θέλησης προς την Τουρκία. Αυτό όμως δεν πέρασε μετά τη σθεναρή αντίδραση της Αυστρίας και της Ολλανδίας.

Αλλά στα συμπεράσματα της Συνόδου, τα οποία υπέγραψε και η Ελληνική κυβέρνηση, γίνεται λόγος για: 

Εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας. Αυτό δηλαδή που ζητούσε ο Ερντογάν. Με τη λέξη <<εκσυγχρονισμός>> δεν δίνονται οι απαραίτητες διευκρινίσεις, με αποτέλεσμα να μένουν στεγανά για να περάσουν αξιώσεις της Τουρκίας. 

Πέρασε η γραμμή ότι η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει ως το <<μάτι>> της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή. Κάτι ανάλογο που έπραττε δεκαετίες με τις ΗΠΑ. Αναφέρουν τα συμπεράσματα: Είμαστε έτοιμοι να εγκαινιάσουμε διαλόγους υψηλού επιπέδου με την Τουρκία για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η δημόσια υγεία, το κλίμα και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας καθώς και περιφερειακά ζητήματαΠηγές από τη Γερμανία είχαν ανέφεραν ότι η πρόταση αυτή συζητήθηκε πολλές φορές μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας, για ενδυνάμωση της Γερμανίας ως στρατιωτικού συμβούλου εκ μέρους της ΕΕ. Κάτι τέτοιο συγκρούεται με τον ρόλο του ΝΑΤΟ, αλλά το Βερολίνο φαίνεται να αδιαφορεί.

Προωθείται άρση της βίζας σε Τούρκους επιχειρηματίες.

Θα δοθούν επί πλέον χρήματα στον Ερντογάν, με πρόσχημα το προσφυγικό. Η Γερμανία ζήτησε την άμεση αποδέσμευση κονδυλίων, αλλά η Αυστρία ήταν ιδιαίτερα αρνητική στο να δοθούν νέα κονδύλια στην Άγκυρα, χωρίς αποδείξεις για το πώς διοχετεύονται.

Για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας για κράτος δικαίου, ανθρώπινα δικαιώματα κ.λ.π. <<δεν ομίλησε κανείς>>. 

Έτσι η Τουρκία θα αξιολογηθεί βάσει της συμπεριφοράς της από τώρα μέχρι τον Ιούνιο. Προκλήσεις, παραβιάσεις και διεκδικήσεις εδάφους της γείτονος επί της Ελλάδας, δεν  αξιολογήθηκαν ως σοβαρές από την ΕΕ ώστε να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Παρ΄όλα αυτά, Ελλάδα και Κύπρος εμφανίστηκαν ικανοποιημένες από το αποτέλεσμα, αφού η απόφαση έχει πλαίσιο μέχρι τη Σύνοδο του Ιουνίου, που θα επανεξεταστεί το θέμα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση της Αθήνας να εμπλακεί σε διάλογο χωρίς ξεκάθαρη στάση, έδωσε την ευκαιρία στην ΕΕ να αποποιηθεί των ευθυνών της. Έτσι κάθε αξίωση της Τουρκίας, όσο αστεία και να είναι, θα καταγράφεται ως διμερής διαφορά.

Σχόλια