Ιδιαίτερα ενοχλημένοι πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αντέδρασε με δηλώσεις του. Θα εξαναγκάσει τους πολίτες να εμβολιαστούν ανέφερε, την ώρα που η Κομισιόν παρουσιάζει σήμερα το εν λόγω πιστοποιητικό.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δεν πήρε σαφή θέση, διότι δεν γνωρίζουμε ακόμα την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια, για τα οποία αντιδρούν πολλές οργανώσεις, αφού υπάρχουν φόβοι και για τα προσωπικά δεδομένα.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, προχώρησε σε ενημέρωση ανταποκριτών, αναφέροντας ότι το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό το οποίο παρουσιάζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι το κλειδί της κινητικότητας και συνέχισε: Δεν είναι σύσταση της Επιτροπής, αλλά πρόταση για Κανονισμό. Θα είναι ένα νομικά δεσμευτικό εργαλείο που θα εδράζεται στο κοινοτικό δίκαιο. Η συζήτηση για τη χρήση θα ξεκινήσει αμέσως μετά την παρουσίαση. Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό θα είναι <<διαλειτουργικό προϊόν>>, το ίδιο σε όλη την Ευρώπη. Θα καθιερώνει την υποχρέωση πιστοποίησης της υγειονομικής κατάστασης των Ευρωπαίων που ταξιδεύουν. Θα έχει, πέρα από το αν έχει εμβολιαστεί κάποιος ή όχι, το pcr ή το ότι πέρασε τον κορονοϊό.
Σχετικά με τα εμβόλια τα οποία δεν έχει εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, θα αφήνει η ΕΕ τη διακριτική ευχέρεια των κρατών-μελών να τα δέχονται για άρση των περιορισμών, αλλά δεν θα είναι μέσα στο πιστοποιητικό.
Το πιστοποιητικό καλύπτει τους πολίτες της ΕΕ και τις οικογένειές τους όπου κι αν έχουν εμβολιαστεί, καλύπτει όλους τους πολίτες που διαμένουν στην ΕΕ και τις τρίτες χώρες που έχουν ανάλογα πιστοποιητικά, εάν αυτά παρέχουν τον ίδιο βαθμό πληροφόρησης.
Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, θα είναι σε ψηφιακή και σε έντυπη έκδοση, θα έχει διαλειτουργικό γραμμωτό κώδικα και θα είναι δίγλωσσο. Θα περιέχει την επίσημη γλώσσα του κράτους και αγγλικά.
Να σημειωθεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, ήταν <<μπροστάρης>> της υιοθέτησης του πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Η Ισλανδία θα επιτρέπει από την Πέμπτη την είσοδο στο έδαφός της σε όλους τους ταξιδιώτες που φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της Covid-19 χωρίς να υπάρχει άλλη μορφή ελέγχου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Το μέτρο αυτό, ισχύει ήδη από τις 20 Ιανουαρίου για τους επισκέπτες που προέρχονται από τον ευρωπαϊκό χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν, στον οποίο ανήκει η Ισλανδία παρότι δεν είναι μέλος της ΕΕ. Γίνονται δεκτά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που έχουν εκδοθεί από τις χώρες του Σένγκεν ή αυτό που χορηγείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανοιχτά και για όσους ταξιδιώτες από τη Βρετανία δεν έχουν εμβολιαστεί θα παραμείνουν τα σύνορα της χώρας. Το καλοκαίρι, η Τουρκία σκοπεύει να δεχτεί ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο μόλις αυτό άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, χωρίς να απαιτεί πιστοποιητικά εμβολιασμού.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου