Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑ. 1,7 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΙΟΙ ΣΤΑ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ


ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΚΑΙ Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Μια ομάδα ειδικών του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα προειδοποίησε από τον Οκτώβριο του 2020  ότι οι πανδημίες θα εμφανίζονται πιο συχνά, θα εξαπλώνονται πιο γρήγορα, θα σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους, διότι σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science το 2018, υπάρχουν 1,7 εκατομμύριο άγνωστοι ιοί στα θηλαστικά και τα πουλιά και 540.000 ως 850.000 από αυτούς μπορούν να προσβάλουν τους ανθρώπους. Και η αυξημένη αληλλεπίδραση με την άγρια πανίδα δημιουργεί τον κίνδυνο ιοί ικανοί να προσβάλουν τους ανθρώπους <<να βρουν>> τον ξενιστή τους.

Όπως ανέφερε ο Σερζ Μοράν του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, από ιστορικής άποψης, το ιϊκό μας φορτίο προέρχεται κυρίως από τα εκτρεφόμενα ζώα. Ο ιός της ιλαράς προήλθε από την προσαρμογή τον Μεσαίωνα ενός ιού που μόλυνε τα βοοειδή. Συχνά οι χοίροι έχουν τον ρόλο του ξενιστή για τους ιούς της γρίπης ή τον Nipah. Το ζώο αυτό είναι ευαίσθητο στους ανθρώπινους ιούς, ενώ στους χοίρους παρατηρείται ότι γίνεται συνδυασμός ιών. Πιθανόν αυτό να συνέβη με την πανδημία Η1Ν1 το 2009-2010, που αρχικά είχε ονομαστεί γρίπη των χοίρων, από την οποία εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους 152.000 με 575.000 άνθρωποι: το στέλεχος του ιού εμφανίστηκε πρώτη φορά σε έναν χοίρο που ήταν ξενιστής του ιού της γρίπης των πτηνών και ταυτόχρονα ενός ιού της ανθρώπινης γρίπης. Οι μεγάλοι πίθηκοι χρησίμευσαν ως ξενιστές του ιού HIV και του Έμπολα, ενώ μια καμήλα δρομάδα φαίνεται να ήταν ξενιστής του MERS- CoV και πηγή της μόλυνσης στους ανθρώπους.

Δεν γνωρίζουμε πότε, πώς ή από πού θα προέλθει η επόμενη πανδημία, συμπεραίνει ο Σερζ Μοράν. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πιο επείγον είναι να επανεξετάσουμε τις σχέσεις μας με τα άγρια και οικόσιτα ζώα.

Τα κουνούπια, μεταδίδουν τον ιό που ευθύνεται για τον κίτρινο πυρετό, τον δάγκειο πυρετό, τον ιό Ζίκα ή τον ιό του Δυτικού Νείλου, μεταξύ άλλων.

Η ισπανική γρίπη του 1918-19, η ασιατική γρίπη του 1957, η "γρίπη του Χονγκ Κονγκ” έντεκα χρόνια αργότερα, η γρίπη Η1Ν1 το 2009: όλοι αυτοί οι ιοί προήλθαν άμεσα ή έμμεσα από τα πουλιά.

Δύο στελέχη της γρίπης των πτηνών, το Η5Ν1 από το 2003 ως το 2011 και το Η7Ν9 από το 2013 προκάλεσαν την ασθένεια ανθρώπων που ήρθαν σε άμεσης επαφή με μολυσμένα πτηνά και σε σπάνιες περιπτώσεις τη μόλυνση μεταξύ ανθρώπων. Μεταλλάξεις των ιών στη συνέχεια μπορεί να ευνοήσουν τη μετάδοσή τους στους ανθρώπους, όπως συνέβη με τον ιό Η5Ν8, που έχει κάνει την εμφάνισή του εδώ και μερικούς μήνες σε ευρωπαϊκά εκτροφεία και τον Φεβρουάριο εντοπίστηκε σε επτά εργαζόμενους σε πτηνοτροφείο. Προς το παρόν ο ιός αυτός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, χρειάζεται να υπάρξει άμεση επαφή με ένα άρρωστο πτηνό ή τα περιττώματά του για να προσβληθεί κάποιος. Όμως άλλες μεταλλάξεις ενδέχεται να καταστήσουν δυνατή τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. 

Στην αρχή της πανδημίας covid-19 το απειλούμενο με εξαφάνιση ζώο Παγκολίνος, θεωρήθηκε από τους Κινέζους ερευνητές ως πιθανός ξενιστής, με δεδομένη την ομοιότητα στη γενετική αλληλουχία του SARS- COV-2 και ενός κορονοϊού που μολύνει τους παγκολίνους. Όμως ο ρόλος του στη μετάδοση της covid-19 δεν είναι ξεκάθαρος. Η έκθεση που δημοσιεύθηκε από τους ειδικούς του ΠΟΥ σε συνεργασία με Κινέζους επιστήμονες δεν βοήθησε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. <<Μεταξύ των ιών που προέρχονται από  νυχτερίδες και παγκολίνους και οι οποίοι έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, κανένας δεν μοιάζει αρκετά με τον SARS- CoV-2 ώστε να θεωρείται άμεσος πρόγονός του>>, αναφέρουν οι ειδικοί.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ 

AFP -- ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια