ΙΣΡΑΗΛ: ΕΠΕΤΡΑΠΗ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ 2 ΦΟΡΕΣ


ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Η υπαίθρια συναυλία στο Τελ Αβίβ, σε ένα πρόγραμμα για την επανεκκίνηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων στη χώρα, περιορίσθηκε στη συμμετοχή ατόμων που έχουν εμβολιαστεί ή σε άτομα με ανοσία μετά την προσβολή τους από την νόσο.

Οι εισερχόμενοι, υποχρεώθηκαν να παρουσιάσουν ένα <<πράσινο διαβατήριο>> διάρκειας 6 μηνών, ένα πιστοποιητικό επικυρωμένο από τις κρατικές αρχές, το οποίο δείχνει ότι είχαν λάβει και τις δύο δόσεις ενός εμβολίου περισσότερο από μια εβδομάδα πριν την εκδήλωση ή ότι είχαν αναρρώσει από την Covid-19 και θεωρούνται ότι έχουν ανοσία.

Το Ισραήλ ξεκίνησε από το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ένα σύστημα ελεύθερης μετακίνησης, καθώς άνοιξαν ξανά οικονομικές δραστηριότητες στη χώρα. 

Γυμναστήρια, πισίνες, θέατρα και ξενοδοχεία είναι ανοιχτά μόνο για τους κατόχους των πράσινων διαβατηρίων. Σε εσωτερικούς χώρους, επιβάλλονται αυστηρά όρια χωρητικότητας και πρέπει να τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής απόστασης. Να σημειωθεί ότι οι μισοί σχεδόν Ισραηλινοί έχουν λάβει την πρώτη από τις δύο απαιτούμενες δόσεις εμβολίου. Το Ισραήλ, ηγείται της παγκόσμιας κούρσας εμβολιασμών χρησιμοποιώντας το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Τέτοιου είδους προγράμματα είναι πιθανό να εξεταστούν και από άλλες χώρες, που οι πληθυσμοί τους υποβάλλονται σε μαζικό εμβολιασμό.

Οι μελέτες σύμφωνα με τους Ισραηλινούς του συγκεκριμένου εμβολίου, δείχνουν αποτελεσματικότητα ως και 72% όσον αφορά την αποτροπή θανάτων εξαιτίας της COVID-19 μετά την πρώτη δόση, αλλά οι μικροί αριθμοί τους σε μία μελέτη καθιστούν το συγκεκριμένο εύρημα λιγότερο αξιόπιστο. Επιπλέον, μια άλλη μελέτη έδειξε ότι το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 92% στην αποτροπή της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 (όχι μόνο στην αποτροπή της εκδήλωσης συμπτωμάτων). Πρόκειται για στοιχείο καίριας σημασίας, καθώς, αν επιβεβαιωθεί, σημαίνει ότι τα πρόσωπα που έχουν εμβολιαστεί δεν μπορούν πλέον να μεταδώσουν τον ιό. Ωστόσο το εύρημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάποια επιφύλαξη, σημείωσαν οι συγγραφείς της. Θα χρειαστεί όλοι οι συμμετέχοντες να υποβάλλονται συχνά σε τεστ προληπτικά, κάτι που δεν συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση. Νέα μελέτη σε δείγματα ασθενών της Clalit με αυτό το προαπαιτούμενο βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ

ΑΠΕ - ΜΠΕ


Σχόλια