ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ


ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ

Εντός τριών ημερών, μετά την έγκριση του εμβολίου από την Ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, η Ευρωπαϊκή επιτροπή θα δώσει την τελική έγκριση για την μεταφορά του εμβολίου για την αντιμετώπιση του Covid-19.

Στην Ελλάδα θα κατευθυνθούν σε 1.018 ειδικά κέντρα εμβολιασμού, με 65 κινητές μονάδες. Τα εμβόλια θα φτάσουν <<δωρεάν σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Έλληνα, σε κάθε γωνιά του τόπου>>, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα χορηγηθούν με προτεραιότητα την οποία θα καθορίσει με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΜΒΟΛΙΟΥ

Σύμφωνα με τις εταιρείες Pfizer/Biontech, πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης (84,1%), κόπωση (62,9%), κεφαλαλγία (55,1%), μυϊκός πόνος (38,3%), ρίγη (31,9%), πόνος στις αρθρώσεις (23,6%), πυρετός (14,2 %) και ήταν συχνότερες μετά τη 2η δόση από ότι την 1η. Γενικά ήταν λιγότερο συχνές στους ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών, ενώ η συχνότητα των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν χαμηλή.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ.....

Το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα με ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων, σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του εμβολίου. 

Σε περίπτωση ξαφνικής αλλεργικής αντίδρασης μετά τη χορήγηση του εμβολίου, θα πρέπει να υπάρξει ιατρική περίθαλψη.

Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, θα μπορούσαν να έχουν μειωμένη ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο. (Ανοσολογική ανεπάρκεια ή ανοσοκαταστολή, είναι η παθολογική κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι σε θέση να επιτελέσει σωστά και πλήρως τον ρόλο του, είναι δηλαδή ανεπαρκές).


Σχόλια