ΝΟ BELHARA NO ΠΑΡΤΙ. ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΟΙ ΠΛΕΟΝ ΕΠΙΜΕΝΟΝΤΕΣ.


ΚΕΙΜΕΝΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ

ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ

Το τελικό κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προσβάλλει την Ελλάδα.  Δεν αναφέρεται ούτε ως υποσημείωση ο χώρος ερευνών του Όρουτς Ρέις.  Η Γερμανία και η Βουλγαρία ήταν οι πιο <<φιλοτουρκικές>> των χωρών της Ε.Ε που μπλόκαραν τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Ακολούθησαν η Ιταλία, η Ισπανία, η Ουγγαρία και η Μάλτα, που ήταν επίσης αντίθετες.

Το Παρίσι είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένο με την Αθήνα αφού <<σκάλωσε>> η αγορά Γαλλικών φρεγατών και δεν προχώρησε η ρήτρα αμυντικής συνδρομής. Για το λόγο αυτό η Γαλλική πλευρά δεν επέμενε μέχρι τέλους.

Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταγράφει την αποχώρηση του Ορούτς Ρέις και επιμένει στη συνέχιση της αποκλιμάκωσης για την επανέναρξη και την ομαλή συνέχιση των απευθείας διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ε.Ε για την ανάπτυξη συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Η προσφορά θετικής ατζέντας Ε.Ε-Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, με προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα δείξει ετοιμότητα να προωθήσει γνήσια συνεργασία με την Ένωση και τα κράτη μέλη και να επιλύσει διαφορές μέσα από τον διάλογο σύμφωνα με το Διεθνές δίκαιο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσουν έκθεση αναφορικά με την πολιτική, οικονομική και εμπορική σχέση της Ε.Ε και της Τουρκίας και αναφορικά με μέσα και επιλογές για το πώς θα προχωρήσει, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της παραπάνω απόφασης για να μελετηθεί το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου του 2021 και καταδικάζει τα μονομερή βήματα της Τουρκίας στα Βαρώσια, καλώντας να υπάρξει πλήρης σεβασμός των Αποφάσεων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.Η Ε.Ε θα επιδιώξει να συνεργαστεί, σε ζητήματα σχετικά με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις ΗΠΑ. Η ατζέντα θα μπορούσε να εκταθεί στα πεδία της οικονομίας, του εμπορίου, επαφές ατόμων, υψηλού επιπέδου διάλογο και συνεχή συνεργασία στα θέματα της μετανάστευσης. Η Ε.Ε είναι έτοιμη να συνεχίσει να χορηγεί οικονομική βοήθεια στους Σύρους πρόσφυγες και τις κοινότητες που φιλοξενούνται στην Τουρκία και συνεργασία με την Άγκυρα, για την υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς τα κράτη-μέλη και τη μάχη εναντίον των δικτύων διακινητών μεταναστών.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. Η Ε.Ε δηλώνει έτοιμη για ανάπτυξη συνεργασίας με την Άγκυρα, γράφοντας στα <<υποδήματά της>> κράτος μέλος της. 


Σχόλια