Ο Ερντογάν συνεχίζει τις απειλές, ο Τσαβούσογλου το <<χαβά>> του και η Ρωσική πρεσβεία ανακοινώνει περί 12 Ναυτικών Μιλίων.
Ταγίπ Ερντογάν: Για την Ελλάδα και τον Ελληνοκυπριακό τομέα που δεν τηρούν τις υποσχέσεις που δίνουν στις συνομιλίες που γίνονται στις πλατφόρμες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαντήσεις που τους αρμόζει στην περιοχή. Με την ισχυρή στάση που εμφανίσαμε, δείξαμε σε όλους πως σχέδιο το οποίο στην Ανατολική Μεσόγειο παραβλέπει τα δίκαια και τα συμφέροντα της πατρίδας μας και της KKTC , δεν έχει καμία πιθανότητα πραγματοποίησης. Ο στόλος μας διασφαλίζει την ασφάλεια για το πλοίο μας το Γιαβούζ. Το Ορούτς Ρέις, μετά από τη συντήρηση του, συνεχίζει.
Και αυτές οι δηλώσεις έγιναν λίγες ώρες μετά την λογομαχία κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου της Σουηδής υπουργού εξωτερικών Αν Λίντε, με τον Τούρκο ομόλογό της Τσαβούσογλου.
Η Σουηδή υπουργός ζήτησε από την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα της από τη Συρία και τόνισε ότι δεν πρέπει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ, Ο Τσαβούσογλου σε έντονο ύφος τη ρώτησε γιατί το λέει αυτό και ποιος της έδωσε εντολή να το κάνει και γιατί δε μιλάει για τους Τουρκοκύπριους και τους υδρογονάνθρακες, ενώ σημείωσε ότι στηρίζει με τη στάση της το PKK, ενώ κατηγόρησε την Ε.Ε για μεροληψία τονίζοντας ότι η Ελλάδα βυθίζει τις βάρκες των προσφύγων στο Αιγαίο.
Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην θαλάσσια περιοχή μας, η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 «ακρογωνιαίο λίθο» του Διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών. Η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου