ΟΙ ΟΡΚΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΡΘΕΝΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ. ΖΟΥΝ ΣΑΝ ΑΝΔΡΕΣ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΜΙΑ ΜΑΚΡΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΒΟΥΝΑ

Είναι οι «ορκισμένες παρθένες» ή αλλιώς «μπουρνέσες», οι οποίες ζουν σαν άνδρες, φροντίζοντας και εκπροσωπώντας τις οικογένειες τους σε μία βαθιά πατριαρχική κοινωνία. Παίρνουν όρκο αιώνιας παρθενίας, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνουν τις ελευθερίες που έχουν οι άνδρες σε εκείνα τα μέρη.

Η παράδοση αυτή αναφέρεται ότι έχει τις ρίζες της στο μεσαιωνικό δίκαιο του 15ου αιώνα, το «Κανούν».
Ο όρκος παρθενίας απαιτεί την πλήρη αποχή από τη σεξουαλική ζωή.
Οι γυναίκες ντύνονται σαν άνδρες, καθώς τα αντρικά ρούχα θεωρούνται στοιχείο που νομιμοποιεί τον όρκο αλλαγής που δίνουν και συνεχίζουν τη ζωή τους σαν άνδρες.
Η «μπουρνέσα» πρέπει να συμπεριφέρεται στην καθημερινότητα σας άνδρας. Έχει ανδρικό όνομα, μπορεί να μεταφέρει όπλο, να καπνίζει και να πίνει με άλλους άνδρες σε χώρους όπου δεν επιτρέπονται γυναίκες και αναλαμβάνει τον ρόλο του αρχηγού της οικογένειας.
Επίσης, έχει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει αγοραπωλησίες, να διαχειριστεί την περιουσία της, να πολεμήσει ή να συμμετάσχει σε βεντέτες.
Ουσιαστικά έχει ίσα δικαιώματα με τους άντρες, αλλά δεν μπορεί να παντρευτεί, ούτε να έχει σχέσεις με κάποιο από τα δύο φύλα.

Κανούν

Για εκατοντάδες χρόνια ο Κανούν έχει ρύθμιζε την κοινωνική ζωή στην Αλβανία, ιδίως στις απομακρυσμένες βόρειες περιοχές. Σύμφωνα με τον παραδοσιακό νόμο, που σε κάποιες ορεινές περιοχές της βόρειας Αλβανίας ισχύει ακόμα, η θέση της γυναίκας στην πατριαρχική κοινωνία ήταν υποστηρικτική του άντρα.
To οικογενειακό σύστημα ήταν πατριαρχικού τύπου: ο πρωτότοκος γιος μιας οικογένειας ήταν ο επικεφαλής, ενώ οι γυναίκες εξαρτιόνταν από τους άνδρες.
Ο Κανούν αναφερόταν στις γυναίκες ως «ένα ον, κατασκευασμένο για να αντέξει το οικογενειακό βάρος και την εργασία». 
Οι γυναίκες είχαν ελάχιστη ισχύ στην λήψη αποφάσεων, δεν μπορούσαν να έχουν περιουσία, δεν είχαν δικαίωμα να ψηφίζουν, να οδηγούν, να διαθέτουν επιχείρηση, να κερδίζουν λεφτά, να πίνουν αλκοόλ, να καπνίζουν, να φορούν παντελόνια και να κατέχουν όπλο. Όλα αυτά ήταν αποκλειστικά αντρική υπόθεση.
Τα νεαρά κορίτσια πιέζονταν συνήθως σε προσχεδιασμένους γάμους «σφραγίζοντας» τη ζωή τους.
Όμως υπήρχε η επιλογή να γίνει κάποια «μπουρνέσα».
Το καθεστώς της «ορκισμένης παρθένας» ανέβαζε τη γυναίκα στο κοινωνικό status του άντρα και της παρείχε τα προνόμια και τα δικαιώματα του αντρικού πληθυσμού. Σταδιακά η «μπουρνέσα» γινόταν άντρας, θάβοντας το φύλο της μέσα στην κοινωνική ανάγκη για δραστηριότητα και ελευθερία. Σήμερα ο θεσμός των «ορκισμένων παρθένων» παραμένει, αν και φθίνει σιγά-σιγά, με τον αριθμό αυτών των γυναικών να έχει μειωθεί δραματικά.
Μερικές δεκάδες «μπουρνέσες» εξακολουθούν να ζουν σε περιοχές της βορείου Αλβανίας.
ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ
Sputnik
eleftheria
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=mVqttfIjyyE&feature=emb_logo

Σχόλια