ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΑ ΕΧΕΙ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Σε άρθρο με τίτλο <<Τουρκία-Ισραήλ, κοινά συμφέροντα για Ιντλίμπ και Covid-19>> στην τουρκική ιστοσελίδα Halimiz, πρίν λίγο καιρό ο Ισραηλινός διπλωμάτης Roey Gilad ανέφερε ότι <<ο πόλεμος στην Ιντλίμπ έφερε στην επιφάνεια σημαντικά γεωπολιτικά δεδομένα. Ένα από αυτά, η παρουσία του Ιράν στη Συρία που λειτουργεί εναντίον των τουρκικών συμφερόντων. Οι ιρανικές πολιτοφυλακές, κυρίως η Λιβανέζικη Χεζμπολάχ, διαδραμάτισε κυρίαρχο ρόλο στη μάχη για την Ιντλίμπ, εκεί όπου πάνω από 50 Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους>>.

Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης και με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ισραηλινά αεροσκάφη και drones απειλούν καθημερινά Ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους στη Συρία, περιλαμβανομένων στόχων της Χεζμπολάχ στη νότια Συρία, δίπλα από τα βόρεια σύνορά μας, ανέφερε Ισραηλινός διπλωμάτης, προτείνοντας την αποκατάσταση των σχέσεων Ισραήλ και Τουρκίας, λέγοντας: Οι παρούσες σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ πάσχουν από έλλειψη πολιτικού διαλόγου και από υπερβολική <<Διπλωματία των Μεγαφώνων. Ωστόσο, αυτό δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Η Τουρκία και το Ισραήλ δεν χρειάζεται να συμφωνούν σε όλα. Υπήρχαν πάντα και θα υπάρχουν πάντα πολιτικές διαφορές. Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα, προκειμένου να φέρουμε τις σχέσεις μας σε ένα κανονικό επίπεδο. Αυτό το επίπεδο μπορεί να αποφέρει οφέλη τόσο στην Τουρκία όσο και στο Ισραήλ για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές μας προκλήσεις με μεγαλύτερη επιτυχία, όπως μπορεί κανείς να δει στη Συρία. Αλλά όχι μόνο στη Συρία. Ο κατάλογος των κοινών συμφερόντων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ είναι μακρύς. Περιλαμβάνει επίσης τη χρήση από την Τουρκία ισραηλινών λιμένων για εξαγωγή προϊόντων στην Ιορδανία, διμερές εμπόριο, τουρισμό, ενέργεια, πανεπιστημιακή συνεργασία, επενδύσεις και άλλα θέματα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, το άρθρο του Roey Gilad καλύφθηκε ευρύτατα από τον τουρκικό Τύπο. Η προσκείμενη στον πρόεδρο Ερντογάν εφημερίδα Γενί Σαφάκ, μια από τις πιο ισχυρές φωνές κατά του Ισραήλ στην Τουρκία ως τώρα, υποστηρίζει την προσέγγιση προβάλλοντας την ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης πολιτικής της Τουρκίας υπό τον Ερντογάν, παρά του ότι τον Μάιο του 2018, μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ ως χώρα τρομοκράτη και απέλασε τον Ισραηλινό πρέσβη από την Άγκυρα.

Σήμερα συνεργάτης ισραηλινού ινστιτούτου χάραξης πολιτικής, συνεχίζει την ίδια πολιτική για καλυτέρευση των σχέσεων της χώρας του με την Τουρκία.

Ήδη το Ισραήλ έχει αποστασιοποιηθεί σημαντικά από την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ διπλωματικές φωνές αναφέρονται στο ότι υπάρχει ανάγκη συμμετοχής της Άγκυρας στις εξελίξεις.

Όπως αναφέρει μερίδα του ισραηλινού τύπου, Ελλάδα και Κύπρος καταγγέλλουν ότι παραβιάζονται οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες τους από την Τουρκία, με τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τις παράνομες έρευνες της Τουρκίας κοντά στο Καστελόριζο.

Ο Γκάμπριελ Μίτσελ, πολιτικός αναλυτής στο Ισραηλινό Ινστιτούτο Περιφερειακών Εξωτερικών Πολιτικών Mitvim, συμπεραίνει ότι μπορεί το Ισραήλ να είναι απογοητευμένο με την επιθετική προσέγγιση της Τουρκίας, αλλά ενώ έχει επενδύσει σε συνεργασία με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, επιθυμεί να αποφύγει την διαμάχη με την Τουρκία.

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία είναι ο 10ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ.

Σχόλια