ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ
Προβλήματα στη διακίνηση των εμπορευμάτων λόγω του κορονοϊού, αδυναμία πρόσβασης στις αγορές λόγω lockdowns, κλειστά σύνορα, ελάχιστες εμπορικές δραστηριότητες οι κύριες αιτίες για την κατάρρευση των Ελληνικών εξαγωγών την φετινή περίοδο.
Ενδεικτικά τον Μάιο, oi Eλληνικές εξαγωγές έχασαν 1 δισ. ευρώ σε αξία σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, υποχωρώντας κατά 32,7%, στα 2,065 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή και επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του ΣΕΒΕ. Χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 257,4 εκατ. ευρώ στα 1,770 δισ. ευρώ σημειώνοντας πτώση 12,7%, ενώ αντίστοιχη ήταν και η πτώση χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία.
Σε επίπεδο πενταμήνου,  οι Ελληνικές εξαγωγές, καταγράφουν απώλειες 13,5% υποχωρώντας στα 12,165 δισ. ευρώ ή μείωση 159,2 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογίζονται τα πετρελαιοειδή και πτώση 144,7 ευρώ, χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία. 
Το ίδιο και οι εισαγωγές, σημειώνοντας πτώση 39% τον Μάιο και 16,7% στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα στο πεντάμηνο να διαμορφωθεί στα 7,453 δισ. ευρώ από 9,486 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι.
Να σημειωθεί ότι τα τρόφιμα, τα χημικά, τα λίπη-έλαια και ποτά – καπνά εμφάνισαν άνοδο των εξαγωγών τους στο πεντάμηνο κατά 10,2%, 19,1%, 43,6% και 2,2% αντίστοιχα. Τάση που διατήρησαν τον Μάιο μόνο τα χημικά με τις εξαγωγές τους να αυξάνονται κατά 20,3% και η κατηγορία λίπη – έλαια η οποία σημείωσε άνοδο κατά 11,1%, αφού η οικονομία της Ιταλίας σε ότι αφορά τα χημικά σημείωσε πτώση και μέσω αυτής της κατηγορίας περνούν οι εξαγωγές σε ότι έχει σχέση με αντισηπτικά.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απορρόφησαν το 57,6% του συνόλου των Ελληνικών εξαγωγών, με το 42,4% να προορίζεται για τρίτες χώρες οι οποίες τον Μάιο περιόρισαν τις εισαγωγές τους από την Ελλάδα κατά 46,5%. 
Σε χώρες της ΕΕ, απεστάλη το 65,2% των ελληνικών προϊόντων και το 34,8% σε τρίτες χώρες, χωρίς να υπολογίζονται τα πετρελαιοειδή.

Σχόλια